Публикация

ДКЦ „Софиямед“ с безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза

ДКЦ „Софиямед“ с безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза

Безплатни прегледи на млечната жлеза ще се проведат в ДКЦ „Софиямед“.

Специалисти от звеното по образна диагностика ще приемат на 5, 6 и 7 март

Необходимо е предварително записване на час на регистратурата на тел: 0895 555 444 (подменю 2) или 02/465 00 00. Пациентките трябва да носят задължително предишни изследвания.

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят

По данни на Националния раков регистър от 2017 г. в България през 2015 г. ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване с 26.8% и сред най-честите причини за смърт при жените - 17.4%. Повечето от жените, страдащи от това заболяване, са на възраст над 40 – 45 години. През последните години се наблюдава тенденция за спадане на възрастовата граница, дори и под 30-годишна възраст.

Съществува тенденция карциномът на млечната жлеза да се диагностицира в напреднали стадии

Това е свързано с значително по-лоши резултати от ефекта от лечение. При тези случаи по-трудно се извършва радикална оперативна интервенция. При доказване на болестта в авансирал стадий (метастазирал), периодът без заболяване е сравнително по-кратък.

Самоизследването на млечните жлези е един от важните етапи на профилактирането

Следи се формата на гърдата, симетричност, промяна в цвета и структурата. Напипване на ,,бучка“ с различна големина е алармиращ симптом за провеждане на диагностични изследвания.

Основните диагностични методи са ехографията, мамография и ядрено-магнитен резонанс на млечните жлези

Ехографията е безопасен метод за профилактика и се препоръчва да започне след 30-годишна възраст. Чрез него могат да се разграничат доброкачествени от злокачествени образувания, диагностика на мастопатии или възпалителни промени. При този преглед се изследват както млечните жлези, така и наличие или липса на увеличени лимфни възли в областта на подмишниците.

 

Мамографията е друг метод за скринингова диагностика. При него, използвайки относително ниска доза рентгеново лъчение, се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Този метод е подходящ за изследване на всички жени, които имат симптоми от страна на млечните си жлези. Препоръчително е мамографията да се прави веднъж на две години след навършване на 40-годишна възраст. При рискови групи е необходимо прегледите да са по-чести, като и за проследяване на съмнителни находки.

Лекарите от звеното по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“ разполагат с цялата гама оборудване за диагностика на млечна жлеза

включително и ядрено-магнитен резонанс – най-високотехнологичният метод за скринингова диагностика. Апаратурата, която е на разположение в отделението, e най-модерната от този клас в световен мащаб и разполага с технология, която гарантира недостижимо до момента качество на образа.

 

В Отделението по образна диагностика работят висококвалифицирани лекари, които при откриване на отклонения могат да насочат пациентите към онкокомитета към УМБАЛ „Софиямед“.

 

Д-р Ал Амин, д.м., д-р Вучкова и д-р Михайлов от звеното по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“ са убедени, че провеждането на редовни профилактични прегледи на млечната жлеза е от голяма полза за ранното диагностициране на злокачественото заболяване.

 

Отговорни за предоставянето на висококачествени медицински услуги те ще проведат безплатните профилактични прегледи в началото на март.

При ранна диагноза на карцинома на млечните жлези шансовете за пълно излекуване се увеличават многократно

Профилактиката на заболяването е първата стъпка по пътя към неговото навременно откриване и лечение.

 

Ето защо трябва да бъдем активни и отговорни към своето здраве, съветват специалистите на ДКЦ „Софиямед“.

 

Коментари