Публикация

Безплатни консултативни прегледи за глаукома

Безплатни консултативни прегледи за глаукома

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата от 10 до 16 март в Глаукомния кабинет на IV-ия етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска” ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома.

Специалистите ще приемат от 11:00 до 17:00 часа, без направления по здравна каса

 Записване на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9:00 до 13:00 часа.

 

На 12 март от 14:00 до 15:30 часа в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“ специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно

и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап - и на централното зрение.
Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и други. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

 

Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите определят глаукомата като социално значимо заболяване.

 

Специалистите препоръчват

всички хора над 40-годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си

с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца.

Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта

и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

 

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

 

Повече информация тук!

Коментари