Публикация

Какво представляват заразните молуски? Д-р Малена Герговска, д.м.

Какво представляват заразните молуски? Д-р Малена Герговска, д.м.

     Заразните молуски се появяват следствие на инфекция на кожата на човек от определен вид  вирус, който посредством навлизането му по повърхността на кожата води до развитие на едно или повече малки бели или прозрачни мехурчета, наречени заразни молуски. Инфекцията е с добра прогноза и често проявява склонност към самоограничаване и спонтанно им изчезване без да е нужно провеждане на лечение.              Това заболяване обикновено се приема характерно предимно за детската възраст, но през последните години зачестяват случаите на възрастни хора, които са инфектирани с вируса на заразните молуски, често дори и по полов път.

Как се предават заразните молуски?

·         При възрастните хора най-често инфектирането с вируса на заразните молуски става по полов път

·         Възможно е предаването на вируса и чрез предмети като напр. кърпи и дрехи, които са били в контакт с инфектирана кожа

·         Възможно е да се осъществи и т.нар. самозаразяване – когато чрез ръцете си човек пренася вируса от инфектираните кожни области върху други, които до момента не са били засегнати.

       Периодът между инфектирането и появата на молуските върху кожата се нарича инкубационен период и обикновено продължава средно 2 - 3 месеца, но може и да варира от 1 седмица до 6 месеца или дори по-дълго.

Как се проявяват заразните молуски?

     Заразните молуски имат вид на малки мехурчета или възелчета, имат вид на изпълнени с прозрачна или белезникава течност с леко хлътване в средната си част. Те се появяват няколко седмици след навлизането на вируса в кожата и за няколко седмици нарастват по размер. Обикновено цветът им е еднакъв с този на околната кожа, но е възможно да са розови или кафеникави. Няма оплаквания и често пациентите случайно забелязват появата на молуските. В редки случаи е възможно да се появят сърбеж или леко изразена чувствителност около молуските.

       Оставени без лечение, молуските имат склонност към спонатанно изчезване, но също така е възможно и бързото им разрастване по брой и по размер. Молуските обикновено се разполагат в областта на външните гениталии, по бедрата, в областта на слабините и в долната част на корема или рядко при ануса, при възрастни. При децата, те най-често се намират по шията, лицето и ръцете.

       Диагнозата се поставя лесно въз основа на характерния вид на кожните обриви, т.е. само чрез преглед.

Лечение

  Въпреки че заболяването проявява склонност към самоограничаване и самоизлекуване, се препоръчва провеждането на лечение при установяването на молуски върху повърхността на кожата на детето или възрастния човек. Лечението намалява риска от предаване на болестта на сексуалните партньори, както и от пренасянето на молуските върху други кожни зони.

Премахването на молуските може да се осъществи чрез:

-       механичното им отстраняване от повърхността на кожата с хирургичен инструмент, наречен „кюрета”

-       прилагане на химически агенти, което води до разрушаването им – лекарства за намазване върху кожата

-       течен азот

 Профилактика

·         Най-добрият начин за предпазване от инфекцията е въздържанието от сексуални контакти с партньор с видими молуски по кожата

·         Използването на презерватив не е достатъчно ефективно средство за предпазване от тази инфекция за разлика от повечето полово-предавани инфекции.

·         Взаимна моногамия - сексуални контакти само с 1 партньор, който не е инфектиран с вируса, е сигурен начин за предпазване от инфектиране с вируса на заразните молуски.

      Трябва да се избягва докосването на молуските и след това да докосването на друга част от тялото, без преди това да са измити ръцете. В противен случай има възможност за пренасяне на инфекцията в друга област.

        В случай, че установите, че имате заразни молуски е добре да информирате партньора си. Важно е той/тя да се консултира със специалист-дермато-венеролог и при необходимост да проведе препоръчаното лечение. В случай, че само един от партньорите проведе лечение е възможно след успешното му завършване той повторно да бъде инфектиран от нелекувания си партньор. 

 

За повече информация и записване на час за консултация:      

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари