Публикация

Виртуалната реалност в медицината

Виртуалната реалност в медицината

    През следващите  години иновациите като телерехабилитацията и виртуалната реалност значително ще подобрят здравното обслужване на пациентите. Телемедицината ще бъде мощен инструмент на бъдещето. Потребността от виртуалната реалност в медицината е голяма. В България вече има работеща система за рехабилитация във виртуалната реалност- високотехнологичната система Neuroforma . МБАЛНП „Свети Наум“ направи крачка в бъдещето и осигури една съвременна и качествена грижа на своите пациенти.

   Проучвания показват, че   използването на високотехнологични приспособления  за проследяване на движението във виртуална реалност, могат да помогнат на пациентите по-бързо да възстановят двигателните и когнитивните си функции.

Данните от  изследвания показват, че хората, които са участвали в рехабилитация с технологии за виртуална реалност след инсулт, са имали много по-големи шансове да подобрят функциите си в сравнение с тези, които са получили конвенционална физиотерапия. "Тази технология кара хората да бъдат по-креативни", казва изследователят Минди Левин, професор в Училището по физиотерапия  в университета "Макгил" в Монреал. "Това, което знаем за пластичността на мозъка, е, че  изисква  много упражнения и толкова много ангажираност  на пациента", казва Левин.

Но това изисква интензивна, повтаряща се работа, за да има резултати.  Експерти смятат, че традиционните подходи са недостатъчни за това. Виртуалната реалност поставя пациентите в една различна, интересна за тях за среда и непрекъснато стимулираща ги и постига тяхната постоянна ангажираност в терапевтичния процес.

Виртуалните решения , казва Левин, "Ще ни помогнат да посрещнем предизвикателството да осигурим повече терапия на пациентите по един приятен начин, който е по-достъпен за хората, дори и в домашни условия.“

   Виртуалната реалност се прилага успешно при различни неврологични, пост-травматични, психични състояния - паркинсон, деменция, травматични увреждания на мозъка,  инсулти и др. Както при деца така и при възрастни. Изследвания на пациенти с мозъчни травми показват подобрения в точността и скоростта на движенията на ръцете им, като изпълняват определени дейности във виртуалния свят.

    За хората, които се възстановяват от инсулт, дори най-простите движения могат да се превърнат в голяма трудност. Неврологът д-р Майкъл Мерзеник разкрива една от тайните за невероятната сила на мозъка – способността му да се променя активно (или невропластика). Той изследва начините, по които бихме могли да използваме невропластиката, за да подобрим уменията си и да възстановим тези, които сме изгубили. Фактори ,които оказват благоприятно въздействие  за доброто състояние на мозъка и подобряване на уменията му са:

- активното използване на мозъка

- ученето на нови неща

- физическата активност

- трениране на внимание, памет, логично мислене и обработка на информация

 

   Напредък във виртуалната реалност покрива всички тези изисквания в иновативната система -Neuroforma. При нея могат едновременно да се тренират двигателните и когнитивните функции на пациентите.Съвременната медицина вече не предлага само традиционно лечение- която води единствено към умерено подобряване.

   Да се справим успешно с последствията от инсулта помага терапия, която е стимулираща, ориентирана към конкретна и новаторска задача, смятат специалистите. Точно това е и идеята на рехабилитацията във виртуална реалност.
   Процесът на възстановяване на мозъка става благодарение на способността му да се пренастройва след травмата, създавайки нови връзки между нервните клетки. По статистика проблеми с двигателната функция след инсулт възникват при 55-75% от хората. Възстановяването зависи от неврологичното здраве, адаптацията и обучението в нещо ново, обясняват учените.
   Виртуалната реалност подтиква мозъка към невропластичност и му помага да подобри двигателните и когнитивните си функции след инсулта.

 

                                                                                                                

                                                                                                                Весела Енева ,физиотерапевт

Коментари