Публикация

Как да подобрите имунитета си според възрастта

Как да подобрите имунитета си според възрастта

За 20-годишните

Вие сте началото на своя активен жизнен път. В тази възраст обикновено задачите са много и различни. Вече повечето млади хора съвместяват учене с работа, като същевременно водят и доста чест нощен живот. Хранете се правилно. Ограничете бързите храни и хапването на крак. Набавяйте си нужните часове сън - не по-малко от 7 в денонощие. Няколко поредни безсънни нощи могат да се отразят пагубно на имунната ви система. Същото важи и за прекаляването с алкохол. Енергизиращите напитки заменете с плодови сокове и много вода.

По време на особено натоварени периоди увеличете приема на плодове и зеленчуци, защото организмът се нуждае от сила. Спортувайте, но не прекалявайте със силовите натоварвания и с приемите на стимулиращи продукти. Заложете на правилния хранителен режим и на спортни дейности, съобразени с физическите ви възможности. Приемайте храни, богати на фибри, които стимулират имунната система.

През 30-те

Ограничете захарта и алкохола. Когато човек е на 30, той има различни приоритети – кариера, семейство, активен социален живот. Жонглирането с толкова отговорности обаче влияе на здравословния начин на живот. Дори да искате да се храните правилно, се случва да хапнете нещо вредно и наблъскано със захар. Злоупотребата с кофеин също е често явление. Алкохолните напитки, които често придружават социалния живот, също оказват негативно влияние на имунната система. 

Изпиването само на 1 кутийка газирано безалкохолно уврежда функциите на имунната система с 30% за 3 часа.

Захарта в безалкохолното парализира част от имунните клетки

и тялото става уязвимо на болестотворни бактерии. Алкохолът пък редуцира броя на полезните клетки. 

Ако през деня ви се дояде нещо сладко, по-добре хапнете нещо пълнозърнесто или плод (ябълка). Фибрите и пробиотиците са приятели на полезните бактерии, които също пазят организма от опасни вредители. 

спортувайте умно

Спортувайте умно, не прекалявайте

Когато се упражнявате, не се хвърляйте на трудните уреди и сложните упражнения, които извайват мускули, защото те носят само физическо самочувствие, като всъщност забавят работата на имунната система. Умереното спортуване от своя страна помага на имунните клетки да циркулират по кръвоносната система и да се движат по-бързо, което увеличава защитните сили на тялото. 

Пробвайте 20-на минути аеробика или ходене/бягане в комбинация с 15-20 минути упражнения за сила три пъти седмично. Запишете се на йога или си купете самоучител за вкъщи (има и много уроци в интернет). Йогата намалява стреса, което помага на имунната система да се съсредоточи върху вирусите. 

През 40-те

Лягайте си по-рано. Вместо да отделите час за някоя книга или филм късно вечер, след като сте готвили, чистили, помогнали на децата..., по-добре си легнете.

Ако не получавате достатъчно сън, организмът ви трудно ще се презареди и справи със зимните инфекции. Между 30 и 60 минути допълнително сън на нощ са достатъчни, за да подобрят състоянието на имунната ви система. 

осигурете си достатъчно ъсн

Сънят е възстановителен процес,

който помага на имунитета да държи съпротивителните си сили в изправност. Когато се чувствате уморени, не се борете, а си дремнете – дори кратки периоди на почивка са полезни за тялото. 

Научете нови начини за релакс

Хроничният стрес - независимо дали е следствие на всекидневни домашни, или работни проблеми, забавя имунната система. Тя започва да реагира по-неефикасно на заплахите от грипните вируси. За да отвърнете подобаващо на атаките, опитайте нови видове релаксация – опитайте йога, медитация, разходки, някакъв вид лек спорт, дори слушане на любима музика. Вие сами трябва да определите какво ви отпуска и да намирате време да си почивате, за да се справите успешно с опасността от настинка и грип. 

50+

Антиоксиданти е думата. През 50-те и нагоре рискът от различни заболявания е по-голям. Имунната система е по-изтощена и вие трябва да й помогнете. Добавете повече антиоксиданти в менюто си – плодове и зеленчуци – броколи, зеле... 

антиоксиданти в билкови чайове

Пийте повече билкови чайове,

те са богати на витамини и други полезни вещества, които подобряват защитните сили на организма срещу различните сезонни вируси. Винаги добавяйте лъжичка мед за допълнителни предпазни сили – той има много добри антибактериални свойства. 

Следвайте мечтите си

Обърнете внимание на онези мечти и цели, които сте изоставили преди време. Калифорнийски учени споделят теорията, че фокусирането върху неща, които са важни за вас, помага на имунитета да се възстановява по-бързо, тъй като намаляват нивата на стреса. 

Коментари