Публикация

Талията може да се окаже риск за здравето

Талията може да се окаже риск за здравето

Все повече се говори за вредите от затлъстяването и връзката между интекс на телесна маса и здравето на човека.

Сега ще поговорим малко за талията 

Здравните експерти са категорични, че и при жените, и при мъжете всеки излишни пет сантиметра около талията може да увеличат риска от преждевременна смърт  - със 17% при мъжете и с 13% при жените.

Защо мазнините в тази част на тялото са особено опасни? Всъщност  увеличената обиколка на талията е признак за най-опасния тип затлъстяване – абдоминалното.

Мъжете, които имат нормално тегло, но излишни сантиметри в областта на кръста, са в особено опасно положение- на практика те се намират в основната рискова зона. Дори когато теглото е в нормата, големият корем се превръща в истински проблем, който не е лесно да се разреши.

Вижте още: Затлъстяването - водеща причина за диабет тип 2

обиколката на талията е важна

Най-опасните последици от увеличената обиколка на талията са повишен риск от образуване на ракови клетки, развитие на диабет, високо кръвно, и сърдечносъдови заболявания.

Малко цифри:

Според СЗО три са основните категории за обиколката на талията:

  • При нормално тегло обиколката на талията при мъжете трябва да бъде под 94 см, а при жените под 80 см.
  • За наднормено тегло се говори, когато размерът е над 94 см и под 101,9 см при мъжете, при жените - от 80 см до 87,9 см.
  • При абдоминалното затлъстяване обиколката на талията е над 102 см за мъжете и над 88 см за жените.

С напредване на годините се увеличава и обиколката на талията. Това до голяма степен зависи и от ръста. Колкото по-висок е човек, толкова този показател е по-голям. Увеличението продължава  до 85-годишна възраст. След това обиколката на талията започва да намалява.


 

Коментари