Публикация

Ендометриоза

Ендометриоза

Ендо-какво?!

Ендометриозата е изключително разпространено гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на тази, която изгражда маточната лигавица – ендометриума, се разпространява на различни локации извън матката. При това под влияние на месечния хормонален цикъл, тези ендометриозни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, отколкото звучи, тъй като създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с потенциално тежки усложнения. Ендометриозата влошава яйчниковия резерв и намалява броя на яйцеклетките. Създава и имунни проблеми, които пречат на имплантацията на ембриона. В по късна възраст може да се прояви с дълго кръвотечение и болки - до невъзможност да се изпълняват ежедневните дейности.

Ендо-кой?!

Грешите, ако смятате, че заболяване, за което почти никой не е чувал, е рядко. По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст. Всяка десета жена има ендометриоза! Има докладвани случаи и на еднометриоза при мъже, които са били подлагани на анти-ракова хормонална терапия!

Ендо-кога?!

Най-често ендометриозата се установява при жени между 25 и 35 годишна възраст, защото нейния растеж се  осигурява от женските полови хормони, естрогените. Веднъж вече появила се, тя израства с всяко покачване на нивата на тези хормони. Уви, никога в живота не е прекалено рано или прекалено късно да сблъскате с тази диагноза, има описани случаи от 10 до 70 години. Затова ако имате дъщеря, която влиза в пубертета и има оплаквания от твърде болезнен или обилен цикъл, не я утешавайте, че това е просто женската съдба, а подходете отговорно и я консултирайте със специалист!

От какво се причинява ендометриозата?

Науката все още търси причините за възникване на ендометриозата. Има различни теории и предположения за възможни рискови фактори, като например ретроградна менструация, обърната матка, хирургични интервенции в малкия таз, промени в имунитета, наследствени фактори, но те или нямат категорично изяснена пряка връзка с ендометризата или не се установяват при всички засегнати.

 

Според някои изследвания жените, които не са раждали, както и тези, при които менструацията е започнала на по-ранна възраст е възможно да са с повишен риск от развитие на ендометриоза. Според някои хипотези началото на ендометриозата датира още от преди раждането – при попадане на ендометриални клетки извън матката по време на вътреутробното развитие, които впоследствие се видоизменят и превръщат в ендометриозни огнища през време на пубертета.

 „Добър ден, имате ли ендометриоза?“

Много често ендометриозата се развива в тялото под шапка-невидимка, тя стартира своето развитие без абсолютно никакви симптоми. Когато пък симптоми има, те често пъти се подценяват и пренебрегват от жените, което води до един от главните проблеми с това заболяване – твърде късното поставяне на диагнозата. Това отнема  години изгубено време, в което разпространението и развитието й са можели да бъдат забавени и да се избегнат по-сериозни усложнения. Всяка трета жена с ендометриоза е преминала през кабинетите на повече от трима специалисти, преди да й бъде поставена правилната диагноза.

Изключително болезнена менструация

Нормално е месечният цикъл да е съпроводен с болка. Не е нормално тази болка да е толкова силна, че да ви пречи да водите обичайния си начин на живот.

Болка по време на полов акт

Когато по време на секс удоволствието се засенчва от усещане за болка, това може да е се дължи на наличие на ендометриозни лезии по задната стена на вагината или долната част на матката.

Проблемно забременяване

Начините, по които ендометриозата пречи на забременяването са различни и не винаги докрай изяснени. Ендометриозата не винаги води до проблеми с репродукцията, но според различни проувания между 35 и 50% от жените, страдащи от заболяването, не могат да забременеят без медицинска помощ.

Обилен или продължителен цикъл

Обилното и продължително менструално кръвотечение може да бъде симптом на различни гинекологични патологии. Една от най-честите причини – наличие на миоми в матката – нерядко е съпроводена и от ендометриозни огнища.

Тазова болка извън цикъла

Болката ниско долу в корема и кръста по време на цикъл е позната на всяка жена. Когато обаче тя не си отива с края на менструацията, а ви съпровожда постоянно, непременно трябва да потърсите причината за нея с помощ от специалист. Хроничната тазова болка може да бъде симптом на много и различни заболявания, сред тях много често „виновник“ се оказва ендометриозата.

Подуване, запек, диария

Ако страдате от симптоми на дразнимо дебело черво, които не се дължат на друго заболяване, може причината да са ендометриозни лезии! В този случай временното облекчаване на симптомите с лекарства без рецепта с хранителни режими няма да помогне – търсете навременно установяване на причината с помощта на специалист!

Тревожност и депресия

Голяма част от жените с ендометриоза страдат от тревожност и депресия – предвид начина, по който заболяването може да смути нормалния начин на живот и дори най-баналните ежедневни активности, негативното отражение върху психичното здраве далеч не е неочаквано. Възможно е обаче тази връзка да е много по-директна, тъй като има данни, че ендометриозата може да предизвиква биохимични изменения в работата на централната нервна система.

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ЗНАЦИТЕ, КОИТО ТЯЛОТО ВИ ДАВА! АКО ИМАТЕ 4 ИЛИ 5 ОТ ТЕЗИ ОПЛАКВАНИЯ, МОЖЕ ДА ИМАТЕ ТАЙНА ПРИЯТЕЛКА – ЕНДОМЕТРИОЗАТА!

Тежестта на симптомите и тежестта на ендометриозата нямат връзка!

Възможно е изключително силни оплаквания да се предизвикват от лека форма на ендометриоза, както и тежка ендометриоза да се развива с години без никакъв външен знак! Общото е, че  няма безобидна ендометриоза – нелекувана или лекувана по неподходящ начин, ендометриозата може да доведе до сериозни усложнения! Редовните прегледи при специалист са най-малкото, което дължите на себе си и близките си!

 

От 07 март 2019 в болница „Надежда“ стартира работа първият специализиран кабинет по ендометриоза у нас, в който предгледи и консултации ще се извършват от водещи специалисти – гинеколози с опит в диагностиката и лечението на различните форми на заболяването. В кабинета ще направим индивидуален план за ле­чение и ще ви помогнем с най-новите и прогресивни препарати и лечения, ще дадем съвети за начина на живот и как да се избавите от ендометриозата за дълго, ще ви дадем връзка с пациентски организации за подкрепа преди и след лечението, за начина на живот и хранене.

 

Повече за ендоментиозата на: https://www.nadezhda.bg/info/endo/

Коментари