Публикация

Ваксината срещу морбили НЕ причинява аутизъм - доказаха датски учени

Ваксината срещу морбили НЕ причинява аутизъм - доказаха датски учени

Хипотетичната връзка между ваксината срещу морбили, паротит, рубеола (МПР) и аутизма продължава да предизвиква безпокойство у родителите, като в много случаи става причина за отказ от имунизации. 

Изданието Annals of Internals Medecine оповести данните от мащабно проучване, проведено по поръчка на датското правителство на тема " Връзката между ваксината срещу морбили, паротит, рубеола и развитие на аутизъм : национално кохортно изследване"

Ваксината МПР не причинява аутизъм

 

така обобщи данните от мащабното научно изследване един от неговите автори - Андерс Хвиид. Ето и повече за самото проучване.

Цел на изследването:

Да се установи дали ваксината МПР увеличава риска от аутизъм при деца, подгрупи деца или в периоди от време след ваксинацията при ваксинирани деца.

Участници:

657 461 деца, родени от датска майка в Дания в периода 1999 г. до 31 декември 2010 г.

Период на проследяване на децата: от 1-годишна възраст до 31 август 2013 г.

Измервания:

Използвани са датските регистри на населението за свързване на информацията за поставени ваксини МПР, поставени диагнози за аутизъм, други детски ваксини, анамнеза за аутизъм и рискови фактори за аутизъм за децата в кохортата. 

Анализът на изминалото време до диагнозата аутизъм с регресия на пропорционалните опасности на Кокс е използван за оценка на рисковите съотношения на аутизма (състояния от аутистичния спектър) според ваксинационния статус на МПР с корекция за възраст, година на раждане, пол, други детски ваксини, анамнеза за аутизъм и рискови фактори за аутизъм. Направени въз основа на оценка на риска от развитие на състояние от аутистичния спектър.

Резултати:

По време на 5 025 754 човеко-годишни (коефициент на проследяване)* проследявания, 6517 деца са били диагностицирани с аутизъм ( 129,7 на 100 000 човеко-години). 

Сравняването на :МПР-ваксинирани с МПР-неваксинирани деца доведе до напълно коригирано съотношение на опасност от аутизъм от 0,93 (95% CI, 0,85 до 1,02). Т.е.:

Не е установен повишен риск от развитие на аутизъм при ваксинираните спрямо неваксинираните.

Също така не се наблюдава повишен риск за аутизъм след ваксинация с МПР в подгрупи на деца, които са дефинирани като потенциално застрашени, например в семейства, в които вече има страдащ от аутизъм.

Заключение: Проучването показва, че ваксинирането с МПР:

  • не увеличава риска от аутизъм;
  • не предизвиква аутизъм при податливи деца;
  • не е свързано с групиране на случаи на аутизъм след ваксинация. 

Това изследване добавя допълнителна статистическа мощ към предходни такива и категоирчно отрича връзката между поставяне на ваксина МПР, риск от аутизъм или последващо развитие на аутизъм.

 

Изследователи: Андерс Хвиид; Д-р Йорген Винслоу Хансен; Мортен Фриш; Мадс Мелби

 

Източник

 


* човеко-години е коефициент на заболяемост, при който е използвана закономерността, че индивидуалното време в риск най-често се измерва в години. Например петима души всеки, от които е наблюдаван в продължение на 3 години ( без да е установено заболяване) генерират обща продължителност на време в риск от 5 х 3 = 15 „човеко-години”, съответно 20 души проследявани в продължение на 1 година също правят 20 „човеко-години” в риск.

 

 

над текста работи: Албена Димитрова

Коментари