Публикация

Тест за овулация – лесен метод за планиране на бременност

Тест за овулация – лесен метод за планиране на бременност

При ежедневните ми професионални контакти с пациентки оставам с впечатление, че тестовете за овулация  са слабо познати, неясни и рядко приложими.

 

От самото наименование става ясно, че този тест определя дали е налице максимално повишаване на нивото на лутеинизиращия хормон - задължителен преди всяка овулация.  Пикът на ЛХ настъпва 24-48 часа преди фоликула да се разкъса в яйчника и да настъпи овулацията.

От един такъв, зрял Граафов фоликул се отделя яйцеклетка, която бива приета от съответната маточна тръба. Скоро след това – на 0-1 ден след овулацията – настъпва и оплождане на зрялата яйцеклетка. Това е момента, когато стартира развитието на бременност, т.е. началото е още в маточната тръба. Следват 8-9-10 дни, през които яйцеклетката се развива. В края на този период тя попада в маточната кухина, където се захваща за стената и се имплантира в лигавицата – бременността се развива в матката.

 

Тестът за овулация – какво отчита този метод и как помага в процеса на зачеване?

       

  • Показва добра яйчникова функция – първо, хормонална, а оттам и правилно образуване на фоликул и последваща овулация;
  • Показва на лекаря възможностите за нормално забременяване на пациентката;
  • Жената, ползваща този тест, знае кой ден е подходящ за полови контакти с цел забременяване. Вероятността да бъде пропуснат подходящия ден е минимална.

 

Препоръчвам 6-месечен период, в който да се използват тестове и правят опити за забременяване.  Ако след този период липсва бременност, следва да се направи преценка на ситуацията и да се премине към изследвания – хормонални, ако не са правени до този момент, спермограма.  Когато резултатите са добри се пристъпва към фоликулометрия  - 3-4 кратно ултразвуково изследване на яйчниците, при което се наблюдава дали се образуват яйцеклетки и как се развиват в съответния менструален цикъл.

Следва изследване за проходимост на маточните тръби – за препоръчване чрез лапароскопия , изключително точен метод.

Като краен етап е възможно двойката да достигне до ин витро процедури.

 

Когато при три последователни менструални цикъла тестовете са отрицателни, тогава се счита, че има хормонален проблем, овулацията е много рядка и не може да се разчита на спонтанно забременяване. Следват консултация със специалист и прилагане на лутеинизиращ хормон, под формата на инжекции, фоликулометрия – поне 3 месеца, комбинирани с целенасочени полови контакти в точния момент. Ако не настъпи забременяване се пристъпва към ин витро процедури.

 

Тестът за овулация  е ранен, щадящ и достъпен метод за оценка на фертилността на жената, водещ до активно, планово забременяване. Като се има предвид, че възрастта за първо забременяване  на съвременните жени е често над 30-те години, този метод е важен и необходим.

Коментари

kak moga da razbera da li sam v ovulasiq