Публикация

Проф. Борисова: Делегираните бюджети няма да се отразят пагубно на системата

Националната здравноосигурителна каса не е предлагала на лечебните заведения да подписват нови анекси към вече сключените договори.


Това каза министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, позовавайки се на информация на здравната каса, в парламента.

Тя отговори на депутатско питане, свързано с отказа на общински, държавни и частни лечебни заведения в област Стара Загора да подпишат анекси.

По думите й от НЗОК са изпратени три писма с указания до районните здравноосигурителни каси. Единствено в област Стара Загора има възникнало недоволство, вероятно поради недостатъчните разяснения от РЗОК.

Д-р Евгений Желев (Коалиция за България) обаче отбеляза, че здравната министърка е била заблудена и има изпратен образец на анекс, който е предизвикал недоволство сред медиците.

„Вие не отговаряте за действията на касата, но е добре да видите какво правят”, посочи д-р Желев.

Проф. Борисова изтъкна, че болничната медицинска помощ на гражданите в Старозагорско е гарантирана, като осигуреността на областта с легла е по-висока от средната за страната.

Според нея въвеждането на делегираните бюджети няма да се отрази пагубно на системата.

„Делегираните бюджети се въвеждат със Закона за бюджета на здравната каса за 2010 г. Решението за заплащане в рамките на делегираните бюджети не е нарушение, а спазване на правилата”, посочи проф. Борисова и допълни, че чрез тях ще се дисциплинира системата и ще намалеят ненужните хоспитализации.


Коментари