Публикация

Уролозите извадиха огромен тумор от корема на болен

Уролозите извадиха огромен тумор от корема на болен

Огромен тумор извади от корема на 66-годишен пациент от Пазарджишка област екипът на отделението по Урология към болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Формацията е с размери на човешка глава и беше обхванала пикочния мехур, дебелото черво и други органи в коремната кухина, стигаше чак до диафрагмата, посочиха уролозите - д-р Артур Сарачев, д-р Васил Ангелов и д-р Димитър Матеев, дм. Повече от 6 часа продължава операцията. В хода на интервенцията на специалистите се налага да потърсят съдействие от известния съдов хирург проф д-р Васил Анастасов, дългогодишен ръководител на клиниката в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Образуванието притиска голям кръвоносен съд в тазовата област, което налага интервенция и върху него.

Чувствам се много добре! Не знам как ще се отблагодаря на лекарите! Те направиха чудо за мен и ето отново съм на крака! Това каза 66-годишният Петър Динев при изписване от отделението през сълзи на благодарност.

Главоболията ми започват през ноември – тогава за първи път преживях затруднения при уриниране, разказва той. Като всички пациенти обаче се надява, че проблемът е временен и ще мине от само себе си, още повече че продължава само няколко дни. Дискомфортът обаче се появява отново в края на януари и тогава Петър започва да търси информация от близки и приятели при кой лекар да отиде. И тъй като всички са единодушни, че най-добрите уролози са в болница „Централ Хоспитал“ и трябва да потърси помощ при тях, той веднага заминава за Пловдив.

Оплакванията на пациента бяха типични за повечето от нашите болни – уринираше кръв и беше развил анемия, посочи д-р Сарачев. Петър признава, че докторите му се поскарали, защото не е ходил на профилактични прегледи, но още по-лошо – не е потърсил консултация със специалист още през ноември, когато се появили първите симптоми. Според тях туморната формация е поне на 2 години. Ако беше диагностицирана навреме, нямаше да стане толкова голяма.

„Трудно ми е да повярвам, че съм бил болен от толкова много време, недоумява Петър, който е натрупал целия си трудов стаж в строителството. - Работата ми беше изтощителна и напрегната, но не съм боледувал, а и до есента нямах никакви оплаквания.“

Операцията беше не само продължителна, но и тежка, посочиха уролозите. Заедно с тях освен проф. Васил Анастасов в интервенцията се включва и известният коремен хирург от болница „Медлайн“ д-р Радослав Дамянлиев. Безкрайно сме благодарни на светкавичната реакция на колегите, които оцениха сложността на случая и ни помогнаха в името на живота на болния, подчерта д-р Сарачев. Успешният изход е в резултат и на анестезиолога д-р Маргарита Вачева и на операционната сестра Ани Радева.

 

Коментари

Браво