Публикация

Д-р Н. Нешева се срещна с директори на болници

Директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева разговаря с представители на Националното сдружение на областните многопрофилни болници.


По време на срещата, в която участваха над 20 директори на болници от цялата страна, бяха поставени и обсъдени основните проблеми, които притесняват мениджърите, и възможните, според тях и представителите на НЗОК, решения, съобщи здравната каса.

Обсъдено е било как ще работят с прогнозни бюджети болниците, по какъв механизъм се формират тези бюджети и какви ще са приблизителните им стойности спрямо миналата година.

Дискутиран е големият брой хоспитализации, както и проблемът при приема на пациенти в спешните звена поради недобрата организация на доболничната помощ.

Експерти от НЗОК ще работят върху промяната на критериите за работещо спешно звено, както и за подобряването на контролната дейност в посока по-добра ефективност, посочва още касата.

Участниците в срещата са се обединили около тезата, че с общи усилия много от натрупаните през годините проблеми могат да бъдат решени. За целта екипът на д-р Нешева ще продължи диалога с директорите на болниците.

Уточнено е какви данни и предложения могат да представят областните болници, така че при преговорите за Национален рамков договор да бъде потърсено решение на обсъдените днес проблеми. 

Предстоят срещи на ръководството на здравната каса с представители на университетските, общинските и частните болници.

Коментари