Публикация

МЗ с анализ на заплатите на медицинските сестри

МЗ с анализ на заплатите на медицинските сестри

Министерството на здравеопазването ще изготви анализ на възнагражденията на медицинските сестри, работещи във всички държавни и общински лечебни заведения.

До 20 дни ще стане ясно какви средства са необходими

за да бъдат достигнати определените начални основни заплати в колективния трудов договор.

Изпратили сме до всички регионални здравни инспекции писмо с конкретни указания и искане да ни бъде предоставена информация за възнагражденията по категории труд, професии и видове възнаграждения – основни, допълнителни, нощни, дежурства, извънредни и други, получавани от персонала на лечебните заведения на територията на съответните РЗИ. Целта е да получим пълна картина и след като направим анализ, да установим какъв е точният дефицит, за да бъдат достигнати определените начални основни заплати в колективния трудов договор. Такъв ангажимент поех пред протестиращите професионалисти по здравни грижи, като декларирах, че с анализа ще сме готови в 20-дневен срок, а впоследствие ще запознаем както тях, така и Министерския съвет, който ще вземе решение как да се процедира по-нататък. 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на блиц контрол в Комисията по здравеопазване към НС относно недоволството на професионалистите по здравни грижи.

 

„За мен човешкият ресурс в здравеопазването е най-важният за правилното функциониране на системата. Категоричен съм, че

с такива заплати трудно може да се работи на едно място

и професионалистите имат основание да се чувстват преуморени и потиснати. Това усетих и в петък, когато се срещнахме. Ето защо съм готов да направя всичко, което ми позволява законът, за да се чувстват те ценени и уважавани. Това, което правим сега обаче, е междинна крачка по пътя към една осъзнато необходима промяна, която, сигурен съм, ще постигнем с въвеждането на нов здравноосигурителен модел“, подчерта още министър Ананиев.

 

Той припомни, че възнагражденията на професионалистите по здравни грижи както в общинските, така и в областните болници, ще бъдат увеличени с 30 млн. лв., отпуснати по бюджет на Министерството на здравеопазването с решение на правителството.

18,5 млн. лв. са предвидени за 71 общински болници

като критерии за разпределението са труднодостъпността или отдалечеността на лечебното заведение, броя на обслужваното население и на преминалите пациенти през 2018 г.

 

Министерството на здравеопазването е взело предвид и два други показателя – обема на приходите на съответните общински болници от ведомството и от Националната здравноосигурителна каса, както и относителния дял на разходите за персонал. По този начин са определени конкретните размери на средствата, които ще получи всяко лечебно заведение, с което екипът на министър Ананиев е запознал Сдружението на общинските болници.

 

Пред журналисти министър Ананиев отново подчерта, че според него протестиращите професионалисти по здравни грижи не са били запознати с разпределението на отпуснатите от правителството допълнителни средства, тъй като протестът е бил организиран преди решението на Министерския съвет.

 

Коментари

"18,5 млн. лв. са предвидени за 71 общински болници". Пари за 1 болница, а те за 71,...