Публикация

Безплатни прегледи за бъбречни заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

Безплатни прегледи за бъбречни заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

По повод Световния ден на бъбрека, който тази година ще отбележим на 14 март, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” започват безплатни прегледи за бъбречни заболявания.

Те ще се проведат от 11 до 19 март

 (без събота и неделя) от 15:00 до 17:00 часа в кабинет N6, ет. 1. Необходимо е предварително записване на тел. 02/952 38 33.

 

По този начин болницата се присъединява към световната кампания, която през 2019 година е под надслов „Бъбречно здраве за всички и навсякъде”. Тя акцентира върху превенцията като основен фактор за предотвратяване на хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН).

Над 850 млн. души са засегнатите от хронични бъбречни заболявания (ХБЗ) по света

В глобален мащаб те са причина за смъртта на 2,4 млн. души годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна: над 700 000 души или всеки осми има проблем с функцията на тези, жизнено важни органи.

Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца

Ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, то може да прерастне в бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност се разделя на пет фази. Във фаза І и ІІ състоянието може да се контролира успешно, с помощта на подходяща терапия и промяна в начина на живот. За съжаление 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато вече са налице симптоми и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице пълен отказ на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вариант е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.

Никой не е застрахован от развитието на хронична бъбречна недостатъчност

Все пак има рискови групи, при които тази вероятност многократно нараства. Около 35% от диабетиците и 25% от хипертониците рано или късно достигат до това състояние.

Изисквания за безплатните прегледи

Пациентите трябва да носят със себе си следните изследвания:

 

  • Обикновено изследване на урина;
  • Изследване за креатинин, уреа и пикочна киселина в кръвта;
  • За диабетиците - изследване на кръвна закар (по възможност, не е задължително).

 

Не е необходимо направление от личния лекар.

 

Коментари