Публикация

Човечеството е на крачка от ослепяване

Човечеството е на крачка от ослепяване

Специалистите призовават за спешни мерки

Офталмолози от целия свят са сериозно разтревожени заради въздействието, което оказва върху очите, синята светлина, която се излъчва от мониторите на компютрите и от смартфоните. 

Тя е много вредна, обясняват учените, защото има най-къса дължина на вълната и съответно е с най-висока енергия. Офталмолози от САЩ публикуваха резултати от изследване, които доказват, че тази светлина води до слепота. А специалисти от Толедо, Испания, стигнаха до извода, че въздействието на синята светлина върху очите формира в светочувствителните им клетки токсични молекули, които унищожават тези клетки, а това води до необратима дегенерация на ретината и загуба на зрение. Според проучване, публикувано в Journal Scientific Reports, само синята светлина уврежда ретината.

 

Британски експерти също предупреждават за вредата от синята светлина, излъчвана от цифровите устройства. Според офталмолозите тя има прекалено голяма енергия, която

уврежда ретината и макулата на очите,

причинявайки загуба на централното зрение. Особено опасно е, твърдят учените, ползването на смартфони, таблети и компютри, когато е тъмно.

Освен това втренчените в смартфоните си хора престават да мигат, поради което възниква ефектът на сухите очи. Учените препоръчват на всеки 20 минути хората да отклоняват погледа си от мониторите и в продължение на поне 20 секунди да гледат отдалечени обекти.

Специалистите споменават още един негативен ефект от синята светлина. Тя, подобно на ултравиолетовата, уврежда клетките на кожата и ускорява стареенето ѝ.

Коментари