Публикация

Международни контакти на Българската асоциация „Диабет”

Ръководството на Българската асоциация „Диабет” обмени с представителя на Международната диабетна федерация Християн Андрициус идеи и опит за развитието на пациентските организации в страни със сходни икономически условия.


Дискутирани бяха и практики в профилактиката и включването на пациента активно в процеса на лечението - чрез средства за самоконтрол, подходящи медикаменти и т.н.

„От три години с подкрепата на няколко фирми провеждаме обучения за хора с диабет от цялата страна. Проблемът е, че няма стандартизирана програма, по която всеки диабетик да преминава курс на обучение, за да може сам да реагира и да се предпази по най-добрия начин от усложненията. Тъй като здравната каса не финансира обученията, разчитаме на добрата воля на българските ендокринолози”, каза за Хелт медия Адриан Стоев, председател на Българската асоциация „Диабет”.

Според статистиката 6% от хората в света страдат от диабет и заедно с техните семейства –  говорим за около 18% засегнати от тази болест, каза Християн Андрициус.  Затова и Международната диабетна федерация е една от най-големите неправителствени организации в света – с над 200 асоциации-членки от 166 страни.

„Диабетът струва много пари. И ако трябва да бъде лекуван по най-добрия начин, това ще изчерпи изцяло здравните бюджети на много държави. Според американски данни на всеки болен се пада и по един, чиито диабет не е открит. В някои райони на света това съотношение достига вероятно до 1:7”, каза г-н Андрициус. Често болестта се открива, едва когато се проявят нейните усложнения – в зрението, сърцето, бъбреците, стъпалата.

Заболяемостта се увеличава в цял свят заради променения начин на живот в последните десетилетия – движим се много по-малко, храним се обилно, и то с некачествена храна, съкратили сме до минимум времето на открито за сметка на бюрото и телевизора.

Според Международната диабетна федерация най-евтиният начин, по който  правителствата могат да реагират на разрастващата се опасност от болестта, е да организират образованието на децата и младежите. Защото е доказано, че в 90% от случаите диабетът може да бъде избегнат.

„Така че, акцент трябва да бъдат усилията за промяна в начина на живот и най-лесно и най-евтино ще бъде да се започне от най-малките. Всяко здравно обучение трябва да започне от здравословния живот, удоволствието от спорта и добрата храна. Така инвестираме в бъдещето. Защото децата могат да бъдат обучавани много по-лесно от възрастните”, подчерта г-н Андрициус.

Коментари