Публикация

Антибиотик при кашлица – кога сe налага

Антибиотик при кашлица – кога сe налага

Интервю с д-р Грациела Илиева, общопрактикуващ лекар в Медицински център „Младост“ - Варна

 

Д-р Илиева, известно е, че кашлицата при пациентите, особено при децата, е с най-различна етиология? Kаква е вашето мнение в това отношение?

Кашлицата е симптом, а не е заболяване. Това е защитен механизъм от страна на организма спрямо чужди частици, вещества, микроби и други дразнители, които навлизат в дихателните пътища.

 

Всички родители се тревожат, когато детето има кашлица. За да се постави правилната диагноза, задължително следва да се отиде на лекар и да се направи обстоен преглед.

Да се измери температурата на пациента, да се изясни епидемиологичната обстановка, в която живее, да се преслуша белия му дроб, да се прегледат горните дихателни пътища и т.н.

 

Кашлица може да има при възпалително заболяване от вирусен или бактериален произход на горните и долните дихателни пътища, при алергични състояния, хронични заболявания и други.

 

Какви са видовете кашлица?

Кашлицата може да бъде остра - с продължителност до две-три седмици, и хронична. Oсвен това може да бъде суха, влажна, „лаеща“ (при ларингит) или пристъпна, като това е свързано и с причината на заболяването.

 

Много е важно пациентът да запознае своя лекар кога и как са започнали оплакванията, кога в денонощието кашлицата се засилва или намалява, отделят ли се храчки или не. Ако се отделят - какви са на цвят, с каква гъстота, в какво количество. По този начин лекарят може да направи извод дали става въпрос за алергичен процес, за вирусна или бактериална инфекция и какво да е последващото лечение.

 

Кашлица - видове, лечение

 

Какви препарати за лечение използвате във вашата практика?

Лично аз предпочитам билковите препарати в комбинираната терапия на едно заболяване на горните и долните дихателни пътища. Смятам, че са безвредни и с доказано добър ефект. Въпросът е да се познават като състав и да се предписват според резултата, който се търси.

 

В моята практика често използвам сиропа Ен-Ти-Тус, тъй като съдържа 7 билки с доказан ефект спрямо кашлицата. Част от тях са:

  • Сладник - има антиоксидантно, отхрачващо и имуностимулиращо действие;
  • Босилек - действа антибактериално, облекчава кашлицата;
  • Куркума - има антисептичен и противовъзпалителен ефект.

 

Ен-Ти-Тус сироп - промоция

 

 

Много е важно какъв ефект търсим – дали да се потисне кашлицата, или да се стимулира отделянето на секрети и отхрачването. Това зависи от причините и стадия на заболяването, както и от преценката на лекуващия лекар.

 

Други мерки са:

  • прием на повече течности, тъй като най-често кашлицата съпровожда остри инфекции на горните или долните дихателни пътища. Те, от своя страна, са свързани с повишена температура и обезводняване;
  • често проветряване на помещението, в което се намира пациентът;
  • избягване излагането на цигарен дим. Това означава спиране на цигарите, ако болният е пушач.

Препоръчително е температурата в стаята на болния да е в границите на 18-22 градуса по Целзий, като въздухът трябва да е влажен. Сухият въздух изсушава лигавиците и води до дразнене и усилване на симптоматиката. Специални дихателни упражнения също могат да помогнат при някои видове кашлица.

 

Освен това, ако болният не е с висока температура, не трябва да лежи на легло през целия ден. Леките разходки, движението и изправеното положение стимулират отделянето на секретите от дихателните пътища.

 

Мерки срещу кашлица

 

При кашлица следва ли да се приема антибиотик?

Първо трябва да се уточни от какъв произход е кашлицата и след това да се реши как ще се процедира.

 

Прави впечатление, че в България антибиотиците се приемат безконтролно. Много често пациентът решава, че ще пие някакъв антибиотик, и си го набавя. Започва да го приема, като не се спазва правилото да се лекува поне 7 дни. В момента, в който се почувства облекчение - на 3-ия – 4-ия ден, честа практика е антибиотикът да се спре. В резултат има риск да се получи бактериална резистентност и при последващ прием няма да се постигне ефект.

 

Факт е, че в амбулаторната практика антибиотици се предписват емпирично. Добрите лекари знаят какви са вероятните причинители на дадената инфекция в 90% от случаите и кои антибиотици са най-подходящи за лечението. Както споменах, кашлицата е само симптом и част от заболяването на пациента, така че антибиотикът не е насочен специфично към нейното лечение.

 

 

Коментари

Анонимен
14 мар 2019 16:31

Да, масово се купуват антибиотици за щяло и нещяло, без изследвания- просто ей така за всеки случай.