Публикация

Над 300 жени се прегледаха за миома в столицата

Над 300 жени се прегледаха за миома в столицата

Само за последния месец в трите големи АГ болници в София са били прегледани безплатно 337 жени за миомна болест.

 

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на резултатите от едномесечната кампания за безплатен скрининг на това гинекологично заболяване.

 

Тя се проведе под егидата на Столичната община в трите водещи АГ болници у нас – Държавната университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и Общинските I САГБАЛ „Св. София“, II САГБАЛ „Шейново“.

 

Ръководителите на трите лечебни заведения се обединиха, че кампанията показва правилния модел, по който да се движи здравеопазването по отношение на превенция, профилактика и лечение на широкоразпространените заболявания.

Подобни кампании скъсяват пътя на пациента към високата експертиза

а уловените навреме заболявания, третирани правилно, облекчават здравната система, спестявайки ѝ усложнения и скъпоструващи интервенции – подчерта д-р Ивиан Бенишев, директор на дирекция „Медицински дейности“ към Министерството на здравеопазването.

 

Скрининг за миомна болест в столицата

„За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените заслужават да бъдат информирани и да получават помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания“ – заяви кметът Йорданка Фандъкова. 

 

Тя благодари на министерството за интереса и изрази увереност, че резултатите от пилотния проект ще послужат за развитие на програми на национално ниво.

Безплатните прегледи и дългосрочният ангажимент към профилактиката и превенцията на женското здраве са много специална грижа, която жените заслужват и за която трябва да се говори, особено в женския месец март

– заяви изпълнителният директор на I САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова, като засвидетелства подкрепата на лечебните заведения да участват в подобни инициативи в бъдеще.

 

„Интересът към кампанията за прегледи на миома на матката в София показва ясно, че

има нужда от национална инициатива, в която жените в страната да се преглеждат безплатно

и да бъдат информирани, че миомата може да се лекува и с лекарства, особено ако е диагностицирана навреме. Решението НЗОК да финансира лечението с медикаменти, които спират нарастването на миомите, е било правилно“, заяви директорът на „Майчин дом“ и инициатор на кампанията проф. д-р Иван Костов.

 

Ръководителят на II САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев допълни, че голяма част от прегледаните пациентки са дошли с направление за оперативно лечение и пренасочени за медикаментозна терапия, което доказва, че скрининговите прегледи трябва да бъдат утвърдени като модел.

 

Кметът Фандъкова напомни, че Столичната община първа подкрепи организиран скрининг на рак на млечната жлеза, като това е 5-ата скринингова програма заедно с изследване на рака на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на простатата и изследване на бял дроб. 

Целта на всички тези изследвания е превенция, прегледи, информираност на хората и съответно, при необходимост, насочване към специалисти, добави тя.

 

От 1 април 2019 г. започват прегледите по програмите за скрининг на рак на млечната жлеза и на щитовидна жлеза

Тази седмица Столичният общински съвет ще разгледа докладите за финансиране, което е в размер на общо 450 хил. лв.

 

В прегледите за рак на млечна жлеза участват общинските многопрофилни болници – Първа, Четвърта, Пета, двете АГ болници, както и Общинската онкологична болница и Националната онкологична болница. Прегледите на щитовидната жлеза ще се извършват в Първа и Пета МБАЛ, както и в 12 ДКЦ.

Коментари