Публикация

Ресвератрол при профилактика и лечение на метаболитни и сърдечносъдови заболявания

Ресвератрол при профилактика и лечение на метаболитни и сърдечносъдови заболявания

автор: доц. Светослав Ханджиев

Българско сдружение за

проучване на затлъстяването

и съпътстващите го заболявания

РЕЗЮМЕ

Всички съвременни научни данни сочат ресвератрола като най – мощния хранителен антиоксидант. В нашето забързано ежедневие, където почти всички сме изложени на т.нар. „оксидативен стрес“, значението на антиоксидантите е огромно. Те възпрепятстват увеличаването на общия и нископлътностния холестерол и оттам предпазват от ранно настъпване на атеросклерозата, действат благоприятно в профилактиката и на захарния диабет, и на затлъстяването и на сърдечносъдовите заболявания и мобилизират всички съпротивителни сили на нашия организъм срещу различни инфекции.

 

Нашият опит подчертава благоприятния ефект на ресвератрола при лечението и профилактиката на артериалната хипертония и кардиометаболитния синдром. Като част от хранителната превенция и лечението на тези заболявания използвахме хранителната добавка, съдържаща ресвератрол. Комбинацията на диетичен режим с ресвератрол показва положително влияние върху нивата на кръвната захар, серумните липиди и други метаболитни параметри. Включването на ресвератрол подобрява гликемията и мастния метаболизъм и подчертава значението му за превенция на ранната атеросклероза.

През последните години

оксидативният стрес е сочен като една от водещите причини за отключването на редица заболявания

Той е резултат от натрупването на свободни радикали (оксиданти) в организма. Съществуват неоспорими доказателства, че те могат да бъдат причина за някои неблагоприятни промени в човешкото тяло – ускорено стареене, претоварване на имунната система, увредени гени в ДНК и мутирали клетки.

Генерирането на свободни радикали е естествен процес за организма, който се осъществява по пътя на нормалната обмяна на веществата. Съществуват обаче и външни фактори като небалансираното хранене, алкохолизмът, замърсената околна среда и забързаното ежедневие, което поставя човек под непрекъснато напрежение. 

 

Вътрешните сили на човешкия организъм позволяват той да произвежда антиоксиданти, чрез които до голяма степен да обезвреди вредните влияния. Проблемът настъпва, когато балансът е нарушен и активността на свободните радикали  надвишава значително възможностите те да бъдат неутрализирани. В тези случаи необходимите вещества могат да бъдат набавени чрез храната или под формата на хранителни добавки.

 

Ресвератрол е най-значимият хранителен антиоксидант. Той възпрепятства ранното възникване на атеросклерозата и се справя безпроблемно със свободните радикали, наречени "бедствие на цивилизацията". Увеличава резистентните сили на организма и подпомага нормалната функция на сърцето. Подобрява дейността на черния дроб и дейността на опорно-двигателния апарат. 

Ресвератрол е стилбеноид-естествен фенол и фитоалексин, който се синтезира от растенията при защитата им от патогени. Съдържа се в обвивките на гроздето, червеното вино, боровинките и други. Авторите го сочат като мощен антиоксидант.

ресвирол

Освен това, ресвератрол спомага за понижаване на стреса (отново изключително предимство в наши дни). Подобрява физическата издържливост, концентрацията и имунитета. Забавя стареенето на клетките и подпомага нормализирането на обменните процеси в организма и има противовъзпалително действие. Всичко това ни дава основание да го препоръчваме при почти всички сърдечносъдови заболявания. Ефектът му за понижаване на общия и нископлътностния холестерол, за регулиране на нивата на гликемията е изключително благоприятен.

 

Нашият опит подчертава благоприятния ефект на ресвератрола при лечението и профилактиката на артериалната хипертония и кардиометаболитния синдром. Като част от хранителната превенция и лечението на тези заболявания използвахме хранителната добавка, съдържаща ресвератрол. Комбинацията на диетичен режим с ресвератрол показва положително влияние върху нивата на кръвната захар, серумните липиди и други метаболитни парметри. Включването на ресвератрол подобрява гликемията и мастния метаболизъм и подчертава значението му за превенция на ранната атеросклероза.

ресвератрол като профилактика срещу ранна атеросклероза

 

Като мощен антиоксидант, авторите го поставят на едно от първите места при профилактиката на онкологичните заболявания.  Разбира се, основният му ефект е в превенцията на метаболитните и сърдечносъдовите заболявания. Затова говори т. нар. Френски парадокс “French paradox”.  Французите консумират два до три пъти по-мазно сирене, отколкото българите. Въпреки това заболеваемостта им от сърдечносъдови заболявания и ранна атеросклероза е на едно от последните места в Европа. Причината е, че на трапезата им редовно присъства и ресвератрол под формата на грозде и червено вино.

 

За разлика от синтетичните лекарства субстанциите като ресвератрол не действат директно срещу болестта или фактора стрес, а стартират процеси в клетките и органите, които атакуват болестта или предпазват от неблагоприятните фактори на околната среда. Данните  от редица съвременни изследвания сочат, че силните антиоксидантни свойства  на ресвератрола предпазват от образуването на ракови клетки и че има действие, което не допуска възникване и развитие на възпалителни процеси.

Възпалението играе ключова роля в автоимунните заболявания като артрит, алергии, множествена склероза, сърдечносъдови болести, диабет и Алцхаймер. Положителното въздействие на антиоксидантите при коронаропатиите, артериалната хипертония и кардиометаболитния синдром, подчертава медицинското и социалното значение на ресвиратрола и производните му.

 

Съвсем наскоро научни изследвания подчертаха, че ресвиратролът играе важна роля в профилактиката и лечението на грипа. Италианските автори А. Паламара, Л. Менциони, К. Акилиано и др. установиха, че антиоксидантните активности на растителния полифенол ресвиратрол имат ефект върху репликацията на грипния вирус и ин-витро и ин-виво. Оказа се, че жизнените цикли на няколко вируса са повлияни от редукционните състояния на клетките и оттам се проявява антиоксидантният ефект на Ресвиратрола. Установи се, че този хранителен антиоксидант инхибира репликацията на грипния вирус в някои клетки. Това включва блокиране на ядрено – цитоплазмената транслокация на вирусни рибонуклеопротеини и намалена експресия на късни вирусни протеини. Не са наблюдавани токсични ефекти ин – витро или ин – виво. Това качество на Ресвиратрола се проявява чрез потискане на клетъчната, а не на вирусната функция и се подчертава, че той може да бъде особено ценно противогрипно лекарство.

Ето защо, ние препоръчваме ресвератрол както за профилактика, така и при лечението на грипа. Във времето, когато всяка година грипните епидемии причиняват многобройни смъртни случаи и милиони хоспитализации, ролята на ресвератрола се оказва изключително голяма. Още повече, че този антиоксидант повлиява благоприятно функцията на сърдечносъдовата система и неговото място при превенция на грипа  за лицата след 60 годишна възраст е особено препоръчително.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Нашите и литературните данни подчертават благоприятния ефект на ресвератрола върху метаболитни и сърдечносъдови заболявания като значим хранителен антиоксидант, утвърден щит срещу оксидативния стрес, възпрепятстващ ранното развитие на атеросклерозата. Тази съставка на червеното вино, гроздето и боровинките се справя със свободните радикали, наречени „бедствие на цивилизацията”, подпомага функцията на сърцето, подобрява дейността на черния дроб и увеличава резистентните сили на организма.

 


КНИГОПИС

1.Ханджиева-Дърленска,Т(2010).Балканската диета –богат източник на антиоксиданти. В”Антиоксиданти-превенция и здравословно стареене”.

Ф.Рибарова(ред.), Симелпрес,София,239-244

2. Handjiev, Sv.(2018) Ефект на Ресвератрол в превенцията на кардио-метаболитния синдром. Конференция на Българското дружество по хранене;

3.Цанова-Савова, С.(2018) Полифенолни биосъединения – антиоксидантен потенциал на храните; XV-та Национална (с международно участие) конференция „Българските храни – гаранция за здраве и дълголетие“

4.Erdogan CS Vang (2016)Challenges ın analyzıng the bıologıcal effects of resveratrol.Nutrıents 8(6)

5.Ghanim H, Sia CL, Korzeniewski K, Lohano T,Abuaysheh S,et al. (2011) A resveratrol and polyphenol preparation suppresses oxidative and inflammatory stress response to a high-fat, high-carbohydrate meal.J Clin Endocrinol Metab 96(5):1409-1414.

6.Handjiev Sv(2017) Food supplements based on compounds from the traditional nutrition in Bulgaria. Ann Nutr Metab 71(supl 2):1194-1195

7.Handjiev Sv (2018), Beneficial Effect of Resvirol for prevention and Treatment, 5Intern.Conf.on Cardio Metabolic Syndrome, Venice,

8.La porte C, Voduc N, Zhang G, Seguin I, Tardiff D, et al.(2010) Steadystate pharmacokinetics and tolerability of trans-resveratrol 2000mg twice daily with food, quercetin and alcohol (ethanol) in healthy human subjects. Clin pharmacokinetet 49(7):449-454

9.LuDl, Ding DJ,Yan WJ, Li RRDai F, et al.(2013) Influence of glucuronidation and reduction modifications of resveratrol on its biological activities. Chembiochem 14(9):1094-1104

10.Palamara A.,Nencioni L., Aquilano K. et.al. (2015) “Inhibition of Influenza A Virus Replication by Resveratrol” JID 2005:191 (15 May) 1719-1729

11. Smoliga JM,Blanchard O(2014)Enhancing the delivery of resveratrol in humans:if low bioavailability is the problem, what is the solution? Molecules 19(11):17154-17172

12.Timmers S,Konings E, Bilet I,Houtkooper RH, Vande Weijer T, et al. (2011) Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolic profile in obese humans. Cell Metab 14:612-622

13.Tome-Carneiro J,Gonzavelez M,Larrosa M,Yanez-Gascon MJ,Garcia-Almagro FJ, et al.(2013) Grape resveratrol increases serum adiponection and down regulates inflammatory genes in peripheral blood mononuclear cells: a triple-blind, placebo-controlled, one-year clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Cardiovasc Drugs Ther 27(1):37-48

14.Walker J, Schueller K, Schaefer LM,Pignitter M,Esefelder L, et al.(2014) Resveratrol and its metabolites inhibit pro-inflammatory effects of lipopolysaccharides in U-937 macrophages in plasma-representative concentrations, Food Funct 5(1):74-84

 

 

Коментари