Публикация

Ендоскопската ендоназална хирургия е златен стандарт и при деца

Ендоскопската ендоназална хирургия е златен стандарт и при деца

Ендоскопската ендоназална хирургия намира добро приложение и в детската възраст, каот дори се е превърнала в златен стандарт  при определени заболявания. Това изтъкна проф. Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ Св. Георги и специалист в тази област. В своята презентация на Втората педиатрична оторинологична конференция (15-17 февруари 2019 г.) той представи опита и работата на Интегрален център към университетската болница.

Ендоскопската ендоназална хирургия може да се похвали с редица успехи, посочи проф. Джамбазов. Тя подобрява дишането, както и развитието на черепа при децата. За последните години инструментариумът се е подобрил значително, използват се все по-модерни оперативни техники.

Къде намира приложение ендоскопската хирургия 

На първо място този вид операции се правят при различни видове патология на черепа и околоносните кухини. Големите предизвикателства за диагностиката и лечението в този случай са различната анатомия при децата, промените при растежа, както и тясното пространство, в което се работи.

 

Въпреки това той се застъпи за по-широко прилагане на енодскопската хирургия, която е златен стандарт за лечение и при деца. Най-малкият пациент на центъра в Пловдив е бебе на 15 дни. 

„Доскоро битуваше мнението, че децата не могат да боледуват от синузит, а страдат от трета сливица или заден ринит. При малките, дори при новородените има околоносни кухини. Максиларен етмодиален синус има още при раждането, а останалите се развиват до към 18-20 г.“, посочи проф. Джамбазов.

Той изброи индикациите за тези операции:

  • Вродени малформации;
  • Възпаления на слъзните канали;
  • Назални обструкции - изкривена носна преграда;
  • Тумори;
  • Менингоенцефалоцеле.

Операцията връща свободното дишане и обоняние

Проф. Джамбазов представи и различни клинични случаи, преминали през Интегралния високотехнологичен център към УМБАЛ Св. Георги в Пловдив. Поясни, че имат солидни успехи с ендоскопските операции при деца, които страдат от хроничен синузит. При тях са прилагани различни медикаментозни терапии в продължение на седмици и дори месеци, но без успех. 

 

Основната цел на интервенцията е да разшири естествените отвори и така да се получи желаният дренаж от задържаните секрети. При липса на други усложняващи фактори и заболявания (астма или алергия) се постига излекуване. Пациентите съобщават, че могат да дишат на 70-80% по-добре. Връща се и загубено обоняние в някаква степен.  

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари