Публикация

По-здрави ли сме, ако не се ваксинираме?

По-здрави ли сме, ако не се ваксинираме?

Целта на СЗО беше да се елиминира морбили в Европа до 2015 г., но за съжаление, случаите дори се увеличават. Това заяви пред журналисти и здравни експерти д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България, по време на семинар за значението на ваксините, организиран от Дружеството по иновативна медицина.

 

Има редица фактори, които влияят върху вземане на решения за ваксините, посочи експертът. В някои случаи лицата, които се грижат за децата, не знаят стойността на ваксините, или пък те попадат извън обхвата на имунизационните услуги, например в развиващите се страни. В Европа основната причина за пропуски в имунизацията е, че родителите не се доверяват на безопасността на ваксините.

 

Загрижени за здравето на децата си, понякога майките приемат за чиста монета емоционално разказани истории в интернет или други медии, които обаче не почиват на никакви научни доказателства. В тях се набляга на евентуални рискове от поставянето на ваксина, но напълно се игнорира въпросът, че заразяването със заболяването, срещу което е ваксината, крие многократно по-големи и сериозни рискове, включително от смърт.

Ваксината срещу морбили причинява аутизъм?

Това е един от упоритите митове, изтъкна д-р Сила. Категорично не е истина, че ваксината срещу морбили, рубеола и паротит причинява аутизъм. Това е доказано в много проучвания. Неотдавна в Дания проучване оцени 657 000 деца, родени между 1999 и 2010 г.  Не беше намерена никаква връзка между ваксината и аутизма.

Друго внушение на антиваксиналните движения е, че е по-добре да се имунизираш чрез болестта, а не чрез ваксината.

Имунният отговор към ваксините е подобен на този при разболяване, но без организмът да понася страданията, свързани с болестта, поясни д-р Сила.

Антиваксърите твърдят още, че много хора, които не са били имунизирани в миналото, са водили дълъг и здравословен начин на живот. Това е истина само донякъде. Доста деца в миналото са умирали или са се инвалидизирали от болести, които днес се предотвратяват от ваксини - например детски паралич, едра шарка.

Преди въвеждане на ваксината за морбили 90% от хората са били заразени до навършване на 10 г.

Водят ли до рак повечето имунизации?

Ваксинирането е отчасти виновно за глобалното нарастване на случаите на рак е друго грешно твърдение. Напротив, те дори могат да предпазят от възникване на тумори. Ваксината срещу папилома вируси се използва за предотвратяване на няколко вида рак - на маточната шийка, на ануса, пениса, орофарингеален рак.

Тезата, че ваксините могат да съдържат микрочипове, които позволяват на правителството на проследява местонахождението на някои лица, пък граничи с научната фантастика. Това е технически невъзможно и такава възможност не съществува, изтъкна д-р Сила.

Ваксината за морбили не е достъпна за възрастните

Доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ, поясни, че в момента има доста желаещи да се ваксинират срещу морбили. За съжаление това е възможно само за деца, които попадат в препоръчителната за ваксините възраст - 1-13 г. Имунизацията е въведена през 1969 г. и оттогава няма набор, който да не е ваксинират, макар че препаратите през годините са се променяли и усъвършенствали.

 

За възрастните в момента практически е невъзможно да си поставят ваксина, тъй като тя не може да се намери свободно в аптеките, а количествата, осигурени от държавата, са само за децата.

 

Има смисъл дете да се ваксинира при съмнение за контакт с болен. Пълното изработване на имунитета е за три седмици, но още в края на първата седмица се появяват антитела. Доколко те ще го защитят е друг въпрос. Инкубационният период при морбили - от заразяване до проява на болестта, е 7-12 дни. 

 

Вижте цялата презентация на д-р Скендер Сила в прикачения по-долу файл.

 

Автор Илияна Ангелова

Прикачени файлове

pdf
Митове и факти за ваксините

Коментари