Публикация

Уникална операция на бебе с рядък рак на черния дроб

Уникална операция на бебе с рядък рак на черния дроб

Малката пациентка е едва на 1 година и 2 месеца и се бори с диагнозата хепатобластом - изключително рядко онкологично заболяване на черния дроб.  Преди 3-часовата операция във ВМА е преминала продължителна химиотерапия, за да се редуцира обемът на тумора.

Сложната интервенция беше извършена от смесен екип от хирурзи и анестезиолози на Военномедицинска академия (ВМА) и „Пирогов”, ръководен от проф. д-р Никола Владов.

В операционната, заедно с проф. Владов, бяха

доц. д-р Васил Михайлов от КЧПХТ, както и екип детски хирурзи, водени от д-р Цветко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в „Пирогов”.

„Направихме дясна хепатектомия. Операцията премина успешно, туморът бе отстранен. Бебето е добре, възстановява се”,

разкри проф. Владов. Досега толкова малки деца с подобни тумори са оперирани единствено в чужбина, призна началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология (КЧПХТ) на ВМА.

уникална операция на бебе

Начело на смесения екип анестезиолози пък застанаха

началникът на Клиниката по интензивно лечение във ВМА проф. д-р Евелина Одисеева и доц. Румяна Андонова, която ръководи Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов”.

Операцията на бебето е поредният добър пример за отличното сътрудничество между ВМА и „Пирогов”. През януари 10-годишно момче – отново с рядък тумор, получи шанс след като бе оперирано от екипите на проф. Никола Владов и доц. Христо Шивачев.

Коментари