Публикация

Митрополит Йоан дари инсулинова помпа и пари за изследвания на деца с диабет

Митрополит Йоан дари инсулинова помпа и пари за изследвания на деца с диабет

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан дари днес инсулинова помпа от най-висок клас и консумативи за 3 месеца на 9-годишния Георги Андреев и паричната сума от 11 503,40 лв. на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина” - Варна за изследване на диабетни антитела при поставяне на диагнозата диабет тип 1 (инсулинозависим).

Това е наш дълг и няма място за похвали. По-скоро разбирам, че диабетът е състояние, което изисква повече грижи и особено ако засегне децата в ранна възраст, това е голям проблем и носене на кръст от страна на родителите

- каза митрополит Йоан по време на връчване на дарението.

 

„Именно тези антитела потвърждават необходимостта от инсулиново лечение, което е много важно при диагноза на заболяването за засегнатите семейства.

Диабетът засяга деца на всякаква възраст - от бебета до младежи

Всеки жест за подпомагане на тези семейства е от голямо морално значение. Благодарността е към всички, откликнали на призива на митрополита да дарят на неговия празник“.

 

Това заяви проф. д-р Виолета Йотова, началник на направление педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна.

 

Георги Андреев е пациент на Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии за диабет (ЦИТАТ Д) в университетската болница, който бе открит през 2015 г.

Инфузионните инсулинови помпи са иновативна, ефективна и скъпа терапия

която дава възможност на децата с диабет да водят нормален начин на живот.

 

Благодарение на тях не е необходимо малките пациенти да спазват строг дневен режим и да бъдат подлагани ежедневно на множество убождания. Друго голямо предимство на помпената терапия е, че децата могат да се наблюдават от разстояние, което намалява престоя им в болница.

 

В центъра за иновативни терапии и авангардни технологии в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна се лекуват деца с диабет на възраст от 0 до 18 години от цяла Източна България.

Общата стойност на дарението, което направи Митрополит Йоан, е 17 617,40 лв.

а средствата са събрани по време на 50-годишнината му, когато той е призовал гостите на личния си празник да дарят за каузата.

Коментари