Публикация

Проф. Борисова: В Смолян открих подкрепа за реформите

В Смолянска област няма да се закриват болници, но навсякъде ще има оптимизация на административния персонал. Това стана ясно след работната среща на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова с лекари и директори на болници в родопския град.


Проф. Борисова заяви, че при обиколките си в страната търси съмишленици за здравната реформа и смята, че в Смолян е намерила нужната й подкрепа.

„Не само в Смолян, а във всички области трябва да има оптимизация и дублиращите се структури да се обединят”, заяви здравният министър.

Според нея държавата не бива да прави разходи за допълнителен сграден фонд и излишни администрации, а лекарите, сестрите и лаборантите, тези, които създават здравето, да са на втори план.

На въпрос с колко трябва да се оптимизира администрацията на лечебните заведения, министърът отговори, че в МЗ съкращението е 20%, като с толкова ще е добре да е оптимизацията и в страната.

Междувременно стана ясно, че се закриват 46 легла в многопрофилната болница за активно лечение в Асеновград.

Рестриктивната мярка ще засегне всички болнични отделения, където се предвиждат и структурни промени. Ще се увеличат обаче леглата за интензивно лечение.

В Асеновград ще се разкрие и база за долекуване и продължително лечение.



Коментари