Публикация

Жителите на Челопеч дариха кувьоз на „Майчин дом“

Жителите на Челопеч дариха кувьоз на „Майчин дом“

Жителите на Челопеч, една от най-малките общини в България, дариха кувьоз за интензивни грижи за недоносени бебета на Клиниката по неонатология в „Майчин дом“.

Средствата за него са събрани по инициатива на кмета с дарителска кампания на коледния базар в селото

Местното население, наброяващо 1473 жители по данни от последното преброяване, събрало повече от 4 000 лв. с благотворителен щанд и кутия за дарения. Останалите средства за закупуването на техниката на стойност 14 585 лв. са предоставени от бизнеса в региона (компанията Дънди Прешъс Металс) и от бюджета на общината.

Кувьозите са животоспасяващи, защото на практика заместват майчината утроба. Те предоставят условия за развитие на недоносените, които се нуждаят от специална грижа. „Техниката е скъпа, амортизира се, а условията и нуждата често налагат да ползваме кувьозите по-дълго от препоръчителния срок

- заяви началникът на Клиниката по неонатология в „Майчин дом“ проф. д-р Боряна Слънчева.

 

По думите й

най-старите кувьози в болницата са произведени в началото на 90-те

а това прави напълно възможно родено днес бебе да ползва кувьоза на своята майка.

 

Кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков получи от изпълнителния директор на „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов благодарствена грамота за подкрепата. Двамата се обединиха около мнението, че „да се прави добро е нещо заразно и то винаги се връща“. В знак на благодарност за жеста на общината

лекарите от болницата ще проведат безплатни гинекологични прегледи

на нейните служителки.

 

Дарение за "Майчин дом" от жителите на Челопеч

 

„Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Това е и причината процентът на недоносени бебета в болницата да е по-висок от средния за страната. Клиниката по неонатология в университетската болница е разположена на три етажа и се състои от физиологично отделение с 65 легла и интензивно отделение с 45 легла. Тя е най-голямата за новородени у нас.

Коментари