Публикация

Парене и болка при уриниране – как да се справим по-бързо

Парене и болка при уриниране – как да се справим по-бързо

Възпаленията в отделителната система са като истинско проклятие. Жените по-често се сблъскват с този проблем и знаят, колко голямо е неудобството да търсиш тоалетна на всеки 20 минути, дори да не приемаш голямо количество течност. Освен това ходенето по малка нужда е свързано с парене и болка.
Урината пък е с неприятна миризма и с потъмнял цвят. В острите състояния може да има и повишена температура.

Ако симптомите не са толкова изявени, възпалението може да остане неразпознато

Консултация със специалист обикновено се търси, когато стане нетърпимо, казва д-р Иван Вецев, акушер-гинеколог във Втора АГ болница „Шейново“ в София.

 

Факт е, че жените по-често от мъжете страдат от уроинфекции. Причините са чисто анатомични – при тях уретрата е по-къса и широка, по-лесно бактериите могат да навлязат в пикочната система.

Бременността е предразполагащ фактор

През бременността нарастването на матката притиска уретрата и забавя изтичането на урина.

Проучванията доказват, че често при бременните има асимптомна бактериурия, за която те почти никога не разбират, докато не се направи изследване на урината, изтъкна д-р Вецев. 

Сексът през бременността (и не само) крие рискове

Половите контакти, след като жената е заченала, също крият риск от възникване на уроинфекции.

 

Уроинфекциите са чести през бременността

Това не значи, че трябва да се избягват половите контакти по време на бременност.
В целия хигиенен комплекс обаче е необходимо след акта жената (и не само бременната) да отиде по малка нужда. Добрата лична хигиена също е много важна срещу механичното замърсяване, категоричен е акушер-гинекологът.

При анален полов контакт и след това вагинален почти винаги възниква уроинфекция, съпроводена с колпит (бяло вагинално течение) и други усложнения.

Елементарна простуда може да доведе до цистит

Има различни причини, които могат да провокират цистит. Краката винаги трябва да са топли, защото простудата е предразполагащ фактор за обострянето му, обърна внимание д-р Вецев.

 

По думите му обикновено човек, който не се е сблъсквал с уроинфекция, не знае как да се предпази.

 

А рисковите фактори са индивидуални и се осъзнават едва след сблъскване с болестта. При някои жени например причина за обострянето на цистита е именно простудата. Когато пристъпите започнат да се повтарят, те се научават да се пазят. При други предразполагащ фактор за възникването на уроинфекция е половият контакт. Те пък се започват да спазват по-добра интимна хигиена, да ходят по малка нужда веднага след секс.

 

Цистит - причини и лечение

Превенцията – мисия възможна

Има жени, при които нито едно от тези действия не помагат. В такива случаи в комплекс с всичките мерки е необходимо след полов контакт да приемат препарат с растителен екстракт, който има антисептично действие. Той спомага урината да стане по-неблагоприятна за развитието на бактерии, уточнява д-р Вецев.

 

Според него

уроинфекцията трябва да се разглежда комплексно

а антибиотици и уроантисептици да се изписват само след поставена диагноза.

 

Изследване на стерилна урина показва какъв е бактериалният причинител (най-често това е ешерихия коли). На базата на антибиограмата се назначава лечение с подходящия антибиотик, но в 90 на сто от случаите това не е достатъчно. Самите бактерии често пъти са резистентни. Така че, когато се лекува цистит, уретрит е необходимо да се приложи и някакъв вид растителен препарат, за да се удължи уросептичното действие.

 

Уроинфекции - лечение и превенция

 

Фитопрепаратът трябва да притежава според д-р Вецев следните характеристики:

  • антибактериална активност, която потенцира действието на антибиотика. Т.е., предписан в стандартна доза, антибиотикът действа по-силно при уроинфекцията;
  • противовъзпалителното действие. Самото възпаление, което се индуцира от бактериите, в повечето случаи води до задвижване на нов цикъл – възпалението утихва, на негово място идват нови бактерии и те се размножават. Когато се потисне факторът, който оказва влияние върху възпалението, първо се облекчават симптомите. Намалява количеството на уропатогенните бактерии, защото спира техният растеж и развитие.

Фитопрепаратите са подходящи във всеки един случай

„Аз лично смятам, че са особено полезни съдържащите екстракт от коприва. Такъв растителен продукт е „Урокомфорт“. Хубаво е, естествено, и наличието на червена боровинка, Д-маноза, екстракт от бреза. Когато има обостряне на заболяването, в комплекс с антибиотика, „Урокомфорт“ трябва да се пие три пъти по две капсули“, поясни специалистът.

 

След спиране на антибиотика, е добре препаратът да се приема още минимум 20 дни (по една капсула три пъти дневно), после два пъти по една капсула.

 

„При рецидив съветвам пациентките да взимат по две капсули след полов контакт. В комплект с тоалет, с отиването по малка нужда, това има голям ефект“, категоричен е д-р Вецев.

 

 

И допълни, че дори циститът или уретритът да възникват за първи път, ако в терапията освен антибиотик не се включат и фитопродукти, почти е сигурно, че ще има рецидив.

Коментари