Публикация

Д-р Д. Дечев: Държавните и общинските болници не трябва да са търговски дружества

Д-р Д. Дечев: Държавните и общинските болници не трябва да са търговски дружества

Държавните и общинските болници са създадени да решават медицински и социални проблеми на хората, докато една частна болница се създава с една цел - инвеститорът, който е вложил в нея пари, да получи печалба.

 

Това заявява управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев в интервю за в. „24 часа“.

 

Той отбелязва, че държавата е длъжна на този контингент от хора, не по-малко от 3 млн. души, които нямат възможност и да искат да си доплащат, да им осигури достъп до здравеопазване и по презумпция този достъп няма къде другаде да е освен в общинска или държавна болница.

Сегашният модел - неподготвен именно за тези хора

За другите той работи добре, затова трябва да се мисли за промяна. В момента вместо в центъра на системата да стои пациентът, в някои от случаите стои болницата. Има или няма дейност дадена болница, в нея трябва да влязат пари, за да може да плати заплати и разходи. Принципът да заплащаме на пациента това, от което има нужда, го превърнахме в това да осигуряваме бюджет на някоя болница като каса, което тотално промени модела, отбелязва управителят на осигурителния фонд. 

„Ако се приложат в момента единни критерии по тези три параметра - кадрова обезпеченост, апаратура, битово състояние на болницата, гарантирам, че

от общинските болници минимум 3/4 ще отпаднат веднага

но в същото време не може тези региони да се оставят без болница. Затова принципът на търговско дружество на болница, която има най-вече социални функции, е в противоречие с реалността“, категоричен е д-р Дечев.

 

Той е на мнение, че трябва да се помисли в бъдеще доколко такъв тип болници трябва да са с подобен статус и дали да не станат чисто бюджетни.

Пациентите на фонда за деца да са спокойни

цялата му дейност се прехвърля в здравната каса.

На практика няма да има промяна в ангажимента на родителите или по някакъв начин да се променя редът. До момента фондът беше една отделна структура и нейният контингент от пациенти се изпращаше за лечение в чужбина, а и у нас по ред, който беше извън касата, т.е. документите се обработваха на място, извън касата. На практика обаче повечето решения на фонда, свързани с издаване на европейски формуляр, и до момента преминават през НЗОК. Чисто технически проблемни са дейности, които до момента касата не извършваше, а именно логистика, преводачески услуги, транспорт, осигуряване на придружители и т.н. Всичко това ще бъде нова дейност за нас и поради тази причина е предложено на всички, които работят във фонда в момента, да преминат към касата със същите си дейности. Идеята на всичко това е чисто териториално фондът да се прехвърли към НЗОК, за да бъдат на едно място всички европейски плащания по линия на здравното осигуряване, пояснява шефът на НЗОК.

 

По думите му

структурата остава същата, само че в касата

под формата на отдел към дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“. Хората независимо от тяхната възраст ще бъдат приемани в една и съща приемна и обслужвани от един и същи контингент на касата. Цялата дейност, която е имал фондът, се прехвърля едно към едно към НЗОК.

 

Той е категоричен, че са нужни

повече средства в системата

Според него те могат да дойдат като процент при покупка на увреждащи здравето продукти като цигарите.

 

Цялото интервю четете в новия брой на в. „24 часа“.

 

Коментари

Анонимен
25 мар 2019 10:37

абсолютно правилно