Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от 18 до 22 март в областните градове на страната, информира Министерството на здравеопазването.

 

Кампанията се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март

като тази година мероприятията ще преминат под наслов: „Време е: за Свят без туберкулоза!”.

 

По време на скрининга

на всеки желаещ ще бъде определен рискът от туберкулоза чрез анкета и консултации

На хората, при които съществува опасност, ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на туберкулоза болните ще бъдат насочвани към хоспитализация и лечение.

 

От здравното министерство изтъкват, че тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.
По време на проведени кампании през месеците март, юни, септември и декември 2018 г. общо

анкетирани за туберкулоза са 11 751 души

като на 6 935 в риск са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 души с туберкулоза и 359 с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнало лечение.

 

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция в страната.

 

В прикачения файл може да видите списък на болниците, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза.

Прикачени файлове

doc

Коментари