Публикация

Лечението на алергиите в интегративната медицина

Лечението на алергиите в интегративната медицина

Лечението на алергиите от гледна точка на интегративната медицина е основната тема на Осмата конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия, която започва на 16 март 2019 г. в Стара Загора. Националният форум по традиция събира изтъкнати български и международни специалисти и разглежда нови интересни изследвания, свързани с действието на хомеопатията.

Как влияят факторите на средата

Изменените фактори на външната и вътрешната среда при днешния начин на живот са определящи за по-активната експресия на атопичния геном в последните десетилетия. Върху този проблем и други актуални въпроси, свързани с алергиите и тяхното лечение, ще разискват участниците в конференцията и ще имат възможност да обменят своя клиничен опит.

 

Д-р Петер Емрих, Германия, специалист по обща медицина и натуропат, открива конференцията с идеите си за ролята на минералния баланс за атопичната изява. В дългогодишната си практика д-р Емрих има много интересни случаи, свързани с алергични оплаквания на пациенти. Един такъв е на пациент със сенна хрема, с изява всяка пролет в продължение на 15 години, при когото традиционно са прилагани антихистамини. Конвенционалната терапия само облекчава болния, но не може да елиминира болестта. Д-р Емрих препоръчва комбинирана терапия за лечение с Шуслерови соли и лактобацилни препарати. От солите се приемат №3 и №8. Лечението се провежда в рамките на една година и прекратява алергичните прояви. На следващата пролет няма оплаквания, няма и рецидиви в следващите пет години на проследяване.

Каква е връзката на алергиите с инфекциите

На инфекциите – другото лице на алергиите и хранителните непоносимости, е посветена лекцията на д-р Василка Юрукова, хомеопат и Шуслеров терапевт. Д-р Юрукова разглежда доказателствата за връзката между алергиите и хроничните инфекции в тялото, как натрупването на токсини отключва алергичните прояви. Тя сравнява възможностите на традиционната и алтернативната медицина при лечение на алергии и представя холистичното хомеорезонансно лечение на най-честите алергични заболявания. Д-р Юрукова издаде през 2018 г. книга по темата – „Живот без алергии? Мисията възможна!” (изд. Сиела).

Украинският опит при хронични възпалителни заболявания

Националната конференция продължава на 17 март с лекции, посветени на съвременните подходи в лечението на обострени хронични възпалителни заболявания на органите на малкия таз при жените и на херпес-вирусната инфекция при жени във фертилна и менопаузална възраст. Лектори са проф. д-р Г. И. Резниченко, Катедра акушерство и гинекология, и проф. д-р Н. Ю. Резниченко, Катедра по дерматология и козметология, Запорожска медицинска академия, Украйна.

 

За психосоматичната предиспозиция при алергиите и как алергичната изява може да бъде овладяна със средствата на хомеопатията ще говори д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат и Шуслеров терапевт. Д-р Иван Несторов, педиатър и хомеопат, ще представи уникалните хомеопатични лекарства на Немския хомеопатичен съюз за лечение на алергични ринити. На финала на конференцията ще бъдат представени нови клинични изследвания за действието на Шуслеровите соли №8 и №12.

Прикачени файлове

pdf
Програма на конференцията

Коментари