Публикация

За босото ходене в детска възраст

За босото ходене в детска възраст

Здравейте, здрави хора!
За босото ходене и плоскостъпието, за палеца...
Тази вечер имах разговор, с майка, която иска най-доброто за детето си. Майка, която се интересува от новостите, в сферата на движението.
Аз съм човек, който обича новите нещa, но не ми харесва, че в днешно време няма сито, което да отсява качеството на информация.
Детето на снимката никога не е носило обувки. Снимката е от статия, разказваща за човек, който ще им купи първите им обувки.
Това дете живее в Африка. Винаги е ходило босо. Има ли плоскостъпие? Отговорът е да, освен плоскостъпие има пронаторна (завъртяна навътре)
позиция на ходилото (лявото краче).
На дясното краче има изменен ъгъл на палеца, което е сигурен показател, че надлъжният свод не е функционален. Също така и прибиране на малкото пръстче към другите, като изкуствен стабилизатор на пръстите.
Детските меки тъкани са много еластични. Това позволява на тялото по-лесно да променя конструкцията си, според най-често повтаряните движения. Първият контакт на тялото са ходилата. Те понасят цялата тежест и всички кривини на повърхностите, по които стъпваме.
При една не достатъчно здрава мускулатура, това води до изменянето на ходилата и позицията на глезените.
Затова съветвам родителите да купуват на децата си обувки, които да са малко по-високи. Да хващат глезените им и да помагат, в правилната стабилизация на глезените. При нужда и ортопедични стелки. Медицината е толкова напреднала, че те отдавна не са патерици за ходила и имат своята активна функция, в изграждането на свод.
Нито един от тези съвети не изключва упражненията за ходила. На първо място обаче е стимулирането, на цялостно движение при децата, защото това, което виждат очите ми ежеднено, няма да доведе до добро бъдеще.
Има много теории и постоянно променящи се, но биомеханиката и физиологията са константи.


Бъдете здрави и разумно разчитащи информацията, която срещате ❤️

Коментари