Публикация

ОЩЕ ДВЕ СЕДМИЦИ БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ КОНСУЛТАЦИИ

ОЩЕ ДВЕ СЕДМИЦИ БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ КОНСУЛТАЦИИ

Безплатните очни прегледи за глаукома в болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив ще продължат още две седмици – до 29 март включително, заяви началникът на Отделението по Очна хирургия и Очни болести д-р Димитриос Власиадис.

Интересът на пациентите е огромен и предвидените часове се оказаха недостатъчни за всички желаещи да се консултират, посочи завеждащият. Той припомни, че прегледите се провеждат след предварително записване на тел: 0879/097-074, без да се изисква направление от личния лекар.

Кампанията, която се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, бе организирана по повод Международния ден за борба с глаукомата, който по традиция с отбелязва през март. Фокусът на офталмолозите бе насочен към това заболяване, защото настъпва без симптоми, но категорично. Необходимо е да отбележим, че всеки десет години от живота удвояват риска от глаукома - тя е най-често срещана при над 60-годишните и все още рядко се среща под 40 г.

Болестта е вторият най-чест причинител на слепота в света и засяга около 50 милиона души. По този показател тя отстъпва само на катарактата. В този смисъл, глаукомата има огромно социално значение - всяка година, за лечение се изразходват няколко милиарда долара за медикаментозно, лазерно или хирургично лечение, заяви д-р Власиадис. Огромна част от случаите на глаукома и нейните усложнения могат да се избегнат, ако се обърне внимание на профилактиката, което на практика означава само един преглед при очен специалист.

 

 

 

 

Коментари