Публикация

От печата: Над 8 хил. българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек

От печата: Над 8 хил. българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек

Поне 8 хил. българи трябва да фигурират в листата на чакащите за бъбречна трансплантация.

 

Това заявява проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“, цитиран от в. „Дума“.

По думите му в момента 670 души над 18 г. са бъбречно трансплантирани

като операцията на някои е извършена в чужбина, но са наблюдавани у нас, тъй като са български граждани. 

проф. Емил Паскалев
проф. Емил Паскалев

 

В листа на чакащите на Изпълнителната агенция по трансплантация за присаждане на бъбрек са 1016 души, но това не е реална бройка, категоричен е специалистът. 

 

На диализа са около 4 хил. души, но 12,84%, т.е. всеки осми в България, е с бъбречно заболяване

 

Освен тях по данни на НЗОК над 4 хил. души се лекуват с еритропоетин, което означава, че имат креатинин около 300, т.е. трябва да бъдат включени в листата, което прави 8 хил. души. Като нефролог съм убеден, че те са 2 пъти повече, т.е. около 16 хил. души, коментира специалистът. 

Проф. Паскалев подчертва, че

един бъбречно трансплантиран пациент в дългосрочен план струва на бюджета 3,5 пъти по-евтино от диализния

По данни на Клиниката по нефрология и трансплантация 68% от българите с присаден бъбрек работят и плащат данъци и осигуровки.

 

Всекидневникът отбелязва, че според данни на ИАТ през 2015 г. у нас са извършени 51 бъбречни трансплантации от трупен и от жив донор, през 2017 г. са 40, м.г. са 25, а за 2019 г. са регистрирани само две и то само от живи донори.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „Дума“.

 

Коментари

Уважаеми г-н професор, можете ли да ми кажете, на практика как един хемодиализиран в момента пациент се насочва към Вашата клиника за трансплантация на бъбрек от жив донор. Кой е компетентен за състоянието му, и кой трябва да го насочи към Вас?Как става насочването на донора към Вашата клиника и къде трябва да бъдат извършени изследванията на донора и реципиента?