Публикация

Изследването с доплер може да предотврати тежки съдови инциденти и да спаси човешки живот

Изследването с доплер може да предотврати тежки съдови инциденти и да спаси човешки живот

Подходът в модерната медицина е превенция, отколкото лечение на вече развити тежки усложнения.

 

Според д-р Насратулах Мобаракшах, специалист по вътрешни болести, ангиология и флебология в Аджибадем Сити Клиник Бургас, възможностите на съвременната медицина по отношение на диагностиката и лечението на сърдечносъдовите заболявания, включително и атеросклерозата, са огромни. Затова и акцентът в модерната медицина е върху превенцията, отколкото върху лечението на вече развитите тежки усложнения. И въпреки че атеросклерозата в над 70% от случаите протича без оплаквания, е основен причинител за сърдечно-съдовите инциденти.

 

Специалистите от бургаската клиника работят предимно в посока диагностициране и контролиране на заболяването в безсимптомния стадий преди да се е стигнало до животозастрашаващото състояние.

 

Aтеросклерозата е най-често разпространеното артериално заболяване, при което се развива увреждане на съдовата стена чрез натрупване на плака, причиняваща стесняване на самата артерия. Това от своя страна води до затрудняване притока на кръв и може да предизвика образуването на тромб (съсирек), който да се откъсне и да запуши съда. Последиците са тежки усложнения – инфаркт, инсулт или периферна тромбоза. След като се развие инфаркт или инсулт, лечението е доста трудно, организмът вече е сериозно поразен.

В рисковата група попадат мъжете над 50 и жените над 55 години, особено ако са пушачи.

 

Пушенето е тежък рисков фактор за всякакви артериални заболявания. Сериозен фактор са и високото кръвно налягане, повишеният холестерол, наднорменото тегло. Много важни рискови фактори са хроничния стрес и депресивните състояния, които разрушават защитните сили на организма“, коментира ангиологът.

Д-р Мобаракшах съветва задължително да се изследват хора със захарен диабет, с артериална хипертония, с повишен холестерол и с фамилна обремененост, както и тези които вече са претърпели съдов инцидент. Изследването протича изключително бързо (в рамките на 15 минути), напълно безболезнено и в амбулаторни условия. То е с огромни предимства за пациента, защото може да предотврати тежък съдов инцидент, а в някои случаи и да спаси човешки живот.

 

Първоначалното изследване се извършва от специалист посредством еходоплер (ултразвук), който дава информация как функционира кръвообращението. При установяване на големи стеснения, се пристъпва към ангиография (рентгенова снимка на артерия) или изследване със скенер“ - обяснява д-р Мобаракшах.

В по-ранния стадий лечението включва медикаментозна терапия, наблюдение на пациента и диспансеризиране. Ако заболяването се е развило – има стеснения на артериите на главата, краката, корема – се извършва ендоваскуларно (минимално инвазивно) лечение, а в по-тежките случаи и хирургия. Преди всичко пациентите с подобна диагноза трябва да променят начина си на живот и да спрат цигарите. Да контролират холестерола и кръвната си захар и най-вече да увеличат физическата активност.

Коментари