Публикация

Интересни факти за HPV вируса

Интересни факти за HPV вируса

Знаете ли, че:

  1. Австралия има обективни амбиции да стане първата страна преборила се с рака на маточната шийка. Тя е първата въвела безплатна ваксинация от 2007г. на момичета и жени от 12 до 26 г., а през 2013 и на момчета. От 2018 е включила и деветвалентната ваксина, която покрива щамовете, отговорни за приблизително 90% от цервикалния рак (6,11,16,18,31,33,45,52,58). От друга страна от 1991г. там е в ход сериозна скринингова програма ,към която от декември 2017г. се добавя HPV тестуване на 5 години, което се очаква да намали с още 20% честотата на рака. Комбинацията между първична превенция (ваксинация) и вторична (скрининг) се очаква към 2035г. да намали с 50% случаите с рак на шийката и 45% смъртността от него.
  2. Препоръките на европейските институции за цервикален скрининг са за тестуване за HPV на 5 години от 30 годишна възраст от 2015г. (EU Guidelines on Quality Assurance of Cervical Cancer Screening). От 2017-2018г. Холандия, Швеция, Италия и Белгия са включили тестуването като част от скрининга.
  3. Международно признати за еталон са два HR HPV ДНК теста: Hibrid Capture II и GP5+/6+ PCR-EIA, за които се смята, че превъзхождат добрата цитология за превенция от CIN3. От 2015г. са добавени още 5 теста, изпълнили критериите на еталоните за точност и репродуктивност (Cobas 4800,HPV-Risk assay,Onclarity,PapilloCheck and RealTime) и още три- частично признати от 07.2018г. (Cervista,LMNX genotyping kit and RIATOLqPCR).
  4. Поради факта, че доста от ДНК тестовете с повишена чувствителност (нисък cut- off) дават информация и за транзиторни инфекции, което води до хипердиагностика, има публикации, които отдават по- голямо значение на РНК тестове за експресия на вируса (Е6/7), при които еталон е APTIMA (Hologic)
  5. Примамливо е желанието за намеса в локалния и общия имунитет, което би помогнало за профилактика и подпомагане на основното лечение. Българката от години е настоявала и за нестандартни опити за справяне с проблемите и често не е толерирала лекарските съвети. Категорично бих подчертал, че тези опити трябва да не отлагат и да не пречат на установените алгоритми за профилактика, скрининг на преканцерозите и рака на маточната шийка, оперативните протоколи и постоперативното поведение.

 

 В годините са правени опити за лечение на HPV носителство и преканцерози на маточната шийка с: интерферон локално, цитостатици- 5-PU, глобули с бензалкониев хлорид, повидон- йод, сребро, глициризинова киселина, хлорхексидин, имиквимод, подофилотоксин, трихлороцетна киселина и др.

 Съществуват също перорални имуностимулатори и имуномодулатори. За някои от тях се представят  съобщения от проучвания за успехи като допълнение към     основното лечение (напр. inosine acedoben dimepranol - Isoprinosine, Coriolus versicolor и др.).

 В чужбина има създадени локални препарати с растителни съставки специално за профилактика и лечение на HPV. Такъв е Papilocare® на Gedeon Richter. Съдържа хиалуронова киселина, Coriolus versicolor, Centella asiatica, NЕЕМ-екстракт, Bioecolia® и др. Функцията му е да реепителизира зоната на трансформация и ребалансира вагиналната микрофлора, което води до блокиране и евентуално елиминиране на инфекцията.Предназначен е за профилактика и лечение на HPV носителство, L-SIL лезии и като подпомагаща постоперативна апликация. Съвместим е с кондоми и може да се използва като лубрикант. Не трябва да измества общоприетите протоколи за поведение, но може да се включи като адювантна терапия.

Коментари