Публикация

ЕС ще решава дали да промени правилата за отглеждане на ГМО

Еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали е внесъл предложение за въвеждане на нови правила за отглеждане на генномодифицирани организми.


Според него всяка страна-членка ще може да решава индивидуално дали да разреши, или забрани производството на ГМО продукти на територията си, съобщава EurActiv.

Ако предложението бъде прието, ще се затвърди правото на всяка страна да организира икономическите си сектори както намери за добре.

Еврокомисарят допълни, че правилата за одобрение на ГМО култури в ЕС остават непроменени и решенията ще се взимат според научно доказан минимален риск за околната среда и здравето.

В момента страните-членки не могат да забраняват отглеждането на дадена ГМО култура, ако тя е одобрена от Европейската комисия и Съвета на министрите.

Това е повод за дългогодишни спорове между страните, които развиват този тип земеделие (Испания, Холандия, Белгия), и тези, които са против него (България, Германия, Австрия).

От Съвета на министрите и Европейския парламент зависи дали предложението на Еврокомисията ще бъде прието. Дебатите в европейските институции ще започнат през септември.

Коментари