Публикация

Спешните медици в Русе оттеглят оставките си

Спешните медици в Русе оттеглят оставките си

И последните 20 служители от Спешна помощ в Русе, които все още не бяха оттеглили оставките си, го направиха след срещата си със заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Д-р Пенков разговаря с медиците по повод напрежението, създало се след назначението на новия директор д-р Иванка Маринова. Пред служителите той обеща

от 1 май спешните медици в Русе вече да имат графици със седемчасов работен ден

предаде БНТ.

На 7 март част от служителите в Спешна помощ в Русе излязоха на протест

заради новоназначената директорка на центъра д-р Иванка Маринова и с искане за по-добри условията на труд. 47 от тях подадоха оставки, половината обаче ги оттеглиха след разговор с новото ръководство. Останалите изчакаха срещата със заместник-министъра.

 

Оказа се, че само те продължават да работят на осемчасов работен ден, но проблемът ще бъде решен, ангажира се д-р Бойко Пенков.

 

„Вторият проблем е, че има ограничения в извънредния труд, който се полага да бъде положен, но ще намерим добри практики, така че колегите да могат да получат пари за всеки час, който са изработили“, отбеляза заместник-министърът.

 

Той обеща да се подобрят и другите условия в центъра.

Говорихме за проекта за новите коли, за тяхното оборудване, за бъдещия проект, който тука това нещо ще бъде променено изцяло. Относно тяхното кариерно развитие, как можем да привлечем млади хора в Спешната помощ въобще в България. Това са едни проблеми не само на Русе, те са на национално ниво.

Заместник-здравният министър изтъкна, че

през последните 3 години Спешната помощ в страната е получавала 10-процентно увеличение на бюджета

За тази година за Русе са предвидени с 280 хиляди лева повече. Оказва се обаче, че има сериозно разминаване в заплатите на служителите в Русе и на колегите им от другите области.

 

След срещата с д-р Пенков медиците от Русе заявиха, че са постигнали основната си цел – да им се обърне внимание, и вече няма напрежение.

Коментари

,,Отново е пролет" фотографа на снимката е Мария Иванова