Публикация

Фолиева киселина и други витамини за успешна бременност

Фолиева киселина и други витамини за успешна бременност

Жените, които искат да станат майки, трябва да помислят навреме за собственото здраве. Само така организмът им ще се справи без проблеми с бременността и раждането.

Ако жената страда от хронични заболявания, е препоръчително да се консултира с лекуващия лекар

Диабетът, високото кръвно, наднорменото тегло, инфекциите, приемът на някои медикаменти крият известни рискове. Затова е добре бременността да се планира внимателно и да се случи тогава, когато организмът е в задоволително общо състояние, съветва акушер-гинекологът д-р Катя Венкова

д-р Катя Венкова
д-р Катя Венкова

 

Зачеването и бременността не са време за диети

Майчиният организъм има повишена нужда от всички най-важни групи хранителни вещества - и от белтъчини, и от въглехидрати, и от мазнини.

 

Бременната обаче не бива да се храни за двама, тъй като прекомерното напълняване крие рискове.

 

Желателно е през периода жената да наддаде 10-12, максимум 15 кг, но не повече, защото това може да доведе до допълнителни проблеми. Освен тежестта, която обездвижва бременната, качването на тегло води до отоци, болки в ставите, коленете и крайниците. Кръвното налягане може да се повиши опасно, предупреждава д-р Венкова.

За правилно развитие на новия организъм

За да се гарантира доброто здраве на майката и бебето, чрез храната тя трябва да приема достатъчно витамини, минерали и микроелементи, необходими за развитието на бебето в утробата.

 

Витамини и добавки за успешна бременност

 

Не е желателно жената да си самоназначава добавки, нищо че те са без рецепта и свободно достъпни в аптеките. Само специалист може да прецени адекватно навиците и храненето на бременната и ще препоръча подходящ препарат, за да не се предозират иначе полезните вещества, категорична е д-р Венкова.

 

По думите й

най-важна през бременността е фолиевата киселина

наричана още витамин B9.

 

Приемът на този витамин, както и на продукти, които го съдържат, трябва да започне преди бременността - от 3 до 6 месеца преди очакваното забременяване. Фолиевият дефицит може да затрудни зачеването, да стане причина за спонтанен аборт, за отлепване на плацентата, крие риск от прееклампсия и преждевременно раждане.

Недостигът може да забави развитието на зародиша, да застраши правилното формиране на невралната тръба (от която се развиват главният и гръбначният мозък).

 

Фолиева киселина през бременността

 

Фолиевата киселина се съдържа в суровите зелени зеленчуци - маруля, спанак, грах, магданоз, броколи, както и в черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. Витамин B9 обаче е лесно разрушим от въздействието на светлина и топлина. Ето защо понякога се налага да се дава като добавка.

Омега-3 мастните киселини също е желателно да се приемат като добавка

- особено две от тях – DHА и EPА, смята д-р Венкова.

 

DHA (докозахексаенова киселина) има съществено значение за правилното развитие на мозъка и очите на зародиша, а EPА (ейкозапентаенова киселина) е важна за сърцето, имунната система, има противовъзпалителен ефект.

През бременността се препоръчва и прием на витамин D3

който участва във формирането на костите и зъбите на плода. Този мастноразтворим витамин се синтезира от кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Но около 20% от него трябва да се набави чрез храната (съдържа се в мазнините, във водораслите, морските дарове, яйчния жълтък, в някои сирена).

 

Кой витамини са задължителни през бременността

 

Дефицитът на D3 може да се отрази неблагоприятно върху развитието на половите хормони, върху процеса на оплождането, на имплантирането на яйцеклетката, на транспорта на калция през плацентата от майката към плода. Липсата на този витамин крие рискове и за по-късни усложнения след раждането. При плода може да се получат нарушения в скелетното развитие, рахит, костни деформации, имунен дефицит.

Макар и в малки количества през бременността е нужен и витамин Е (токоферол)

Той има отношение към образуването на половите хормони, подпомага процеса на оплождане и износването на плода. Токоферолът е много нетраен в околната среда и в продуктите, който го съдържат (риби, бобови култури, растителни продукти, плодове – ябълки, круши), затова е желателно да се приема като добавка от бременните жени.

Есенциален микроелемент през бременността е и йодът

Недостигът му може да стане причина за:

  • тежко умствено изоставане на плода;
  • раждане на дете с ниско тегло;
  •  преждевременно раждане.

Той не се синтезира в човешкото тяло, определени количества могат да се набавят чрез йодираната сол, морските дарове.

Всички необходими микроелементи за бременни и кърмачки в една капсула

 

 

 

 

Според д-р Катя Венкова препаратът „Огестан“ представлява уникална комбинация от витамини и микроелементи. Тази хранителна добавка съдържа:

  • 400 μg фолиева киселина;
  • омега-3 мастни киселини;
  • витамин D3 - 5 μg;
  • йод – 150 μg;
  • витамин Е - 10 μg.

Количествата в него са много малки, защото се разчита остатъкът от дневните нужди да се набави от храната. Като добавка „Огестан” не измества правилното хранене на бременната, а добавя към нуждите на организма, пояснява акушер-гинекологът.

 

Д-р Венкова е категорична, че още преди забременяването е важно тези вещества в организма да са в равновесно положение, за да може да се осъществи нормално зачеване, нормална имплантация на оплодената яйцеклетка и в последствие нормално износване на плода.

 

„Огестан” се приема веднъж дневно по една капсула, с чаша вода преди хранене.

 

Желателно е тази добавка да се взема преди зачеването, през цялата бременност, както и по време на кърменето, защото нуждите и на майката, и на плода са многократно увеличени.

Коментари