Публикация

Препоръчително хранене при ин витро

Препоръчително хранене при ин витро

Бременни сте, планирате бременност или сте в процедура по ин-витро – не забравяйте, че трябва да обърнете внимание и на вашето хранене. То може да се окаже ключът към една успешна и здрава бременност. По време на прегледа, лекарят не винаги отделя достатъчно време за препоръки относно хранителния режим по време на ин витро процедурата.

Ето какво трябва да съдържа една оптималната диета, която най-добре да започне още 2-3 месеца преди забременяване.

 

1.      Протеини – те са източник на аминокиселини за изграждане на тъканите. Месото, яйцата и растителните протеини в ядките и бобовите храни са задължителен елемент в менюто. Около 25% от дневния прием калории трябва да се доставят от белтъчини.

2.      Водата е най-ценнната напитка за жената, правеща ин витро процедура. Оптималният прием е 2 -3 литра дневно. Водата улеснява метаболизма на хормоните, намалява нивата на яйчникова хиперстимулация и на токсичните метаболити, получени при разграждането на естрадиола. Приемът на чаша вода на  час е най-добрата препоръка.

3.      Фолиевата киселина е изключително важна за деленето на клетките и развитието на ембриона. Тя се съдържа в множество храни, но особено богати на нея са грах, яйца, спанак, броколи, киви, тофу, аспержи. Поради изключителната й важност, фолиевата киселина е задължителна хранителна добавка още преди забременяване или стартиране на ин витро процедура.

4.      Храни, богати на Цинк. Недостигът на цинк в организма води до появата на хормонален дисбаланс. Това от своя страна нарушава процеса на зреене на яйцеклетката и имплантацията на ембриона. Дневна доза от 15 мг цинк е задължителна и може да се набави от млечните продукти, пълнозърнести храни, картофите и  ядките.

5.      Въглехидратите са основен източник на енергия за организма. Ин витро процедурата изисква огромно количество енергия. За тази цел подходящи естествени източници на въглехидрати са зърнените храни, плодовете и картофите.

Цялата статия прочетете тук: Препоръчително хранене при ин витро

 

 

Коментари