Публикация

Лишеят по кожата е гъбично заболяване, което се проявява с разноцветни петна! Д-р Малена Герговска, д.м., Дерматолог

Лишеят по кожата е гъбично заболяване, което се проявява с разноцветни петна! Д-р Малена Герговска, д.м., Дерматолог

    Разноцветният лишей е често гъбично заболяване на кожата, което предизвиква появата на многобройни разноцветни петна по нея. Един на всеки 100 човека развива разноцветен лишей в някакъв период от живота си. Най-често са засегнати младите във възрастта 15-40 години, когато мастните жлези са най-активни. Обикновено пациентите се потят повече от нормалното. Заболяването се разпространява при топло, влажно време и затова се наблюдава по кожата през лятото. През зимата обикновено петната изчезват, но следващата година отново се появяват, щом се затопли времето.

 

Петната обикновено са обикновено кафяви или бели, но може да са и розови

 

      Кожата се покрива с разноцветни кръгли или овални петна, разположени по гърдите и гърба. Може да бъдат засегнати шията и/или ръцете, но много рядко други части от тялото. Петната се виждат най- добре, ако кожата е с тен. Те са обикновено кафяви или бели на цвят, но могат да имат и розов или жълтеникав отенък. Понякога по повърхността на петната се вижда леко залющване, което после изчезва. Отделните петна нарастват бавно, понякога може да се слеят едно с друго. Обикновено пациентите нямат оплаквания, но в някои случаи се усеща лек сърбеж.

       Разноцветният лишей се причинява от гъбички от рода маласециа. Наименованието идва от откривателя, французина Маласец, като до днес са известни 14 различни вида. Около 18% от децата и 90-100% от възрастните имат по кожата си гъбички от рода маласециа. Този вид гъбички са част от нормалната кожна флора и затова не са заразни. Тяхното развитие зависи от липидите и аминокиселините по повърхността на кожата. При мазна кожа, при силно изпотяване, при горещо време киселинността на кожата се променя, липидите по кожната повърхност се увеличават и това води до усилено размножаване на гъбичките и съответно до проява на разноцветни петна.

        Различните варианти – кафяв, розов или бял, обикновено се срещат поотделно, но при някои от засегнатите може да са в комбинация. При пациентите с кафяви петна гъбичките водят до увеличаване на пигментните гранули в меланоцитите (пигментните клетки в епидермиса). Белите петна се дължат на химични субстанции, произвеждани от маласециа, които пречат на функцията на меланоцитите. Розовият цвят се дължи на леко възпаление, отново причинено от същите гъбички. Често този вариант се комбинира със себореен дерматит по лицето или главата.

 

Диагнозата на заболяването лишей е лесна

 

       Тя обаче трябва да се постави от дерматолог, за да се разграничи от витилиго или друг вид петна. В по- трудните случаи дерматолозите използват специална лампа, за да видят специфичната жълто-зелена флуоресценция на гъбичките. Може да се направи и микроскопско изследване.

     При леко изразени кожни промени се препоръчват локални противогъбични средства под формата на кремове, лосиони, гелове или шампоани. Те се нанасят върху петната обикновено вечер в рамките на 2 до 3 седмици. По този начин размножаването на гъбичките се държи под контрол.

         При тежки форми се използва системна терапия с противогъбични лекарства, като обикновено лечението трае 7 дни. За да се предотврати повторна поява на петната, се налага прием на противогъбични медикаменти един път в месеца за известен период от време.

        При предразположени пациенти петната се появяват отново след няколко месеца (обикновено при настъпване на лятото). Повторната поява на петна се дължи на факта, че гъбичките маласециа са част от нормалната флора на кожата и при определени условия започват усилено да се размножават. Най-простите профилактични мерки се състоят в редовно къпане с шампоан против гъбички (1-3 пъти месечно). Трябва да се избягва използването на прекалено мазни козметични средства. Слънцезащитните средства се прилагат под формата на лосиони, млека или спрейове. Добре е да се използват дезодоранти против изпотяване.

Облеклото трябва да е памучно и дрехите да не са прекалено тесни. По-някога белите петна остават по повърхността на кожата независимо от излекуването на инфекцията. Причината е, че гъбичките като чадър са пазили кожата в засегнатите участъци от слънцето. В тези случаи се препоръчват слънчеви бани, за да може кожата отново да пигментира.

 

За повече информация и записване на час за консултация:     

 

Д-р Малена Герговска, д.м.

 

+359887989082

 

www.drgergovska.com

Коментари