Публикация

От печата: Пациенти ще чакат 3 г. за достъп до иновативни лекарства

От печата: Пациенти ще чакат 3 г. за достъп до иновативни лекарства

Над 1000 дни може да е забавянето на достъпа на пациентите у нас до иновативни лекарства, ако бъдат приети замисляните от здравните власти

промени при регистрацията и регулацията на цените на медикаментите

За това предупреди Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ARPharM), цитиран от в. „Сега“.

В момента, от получаването на разрешение от Европейската агенция по лекарствата на дадена нова терапия до плащането й с публични средства в България, минават 547 дни. Ако новите регулации влязат в сила, периодът ще се удължи с още 400-500 дни и пациентите ще трябва да чакат 3 години

- обясни изпълнителният директор на ARPharM на форум, организиран от в. „Капитал“.

 

Освен това от одобрените от европейската агенция над 120 нови терапии за последните три години

едва 23 са одобрени и се плащат и в България

По тези критерии страната ни е на едно от последните места в Европа.
От думите на Деян Денев става ясно, че аргументът за въвеждане на още по-рестриктивни регулации е, че новите терапии стигат прекалено лесно и бързо до българските пациенти.

 

Изданието посочва, че

досега, за да бъде одобрена дадена нова терапия, се изискваше да няма негативна оценка на здравните технологии

в Германия, Франция и Великобритания

 

т.е. там да е преценено, че ползите от продукта надхвърлят цената, която ще се плаща с публични средства за него. Занапред ще се изисква лекарството да има три положителни оценки и в трите държави.

 

За всяка държава обаче тази оценка на технологиите зависи от национални специфики и няма единни европейски критерии. Някои държави дори не правят такива оценки за различни медикаменти - например във Великобритания за анти-СПИН терапиите или във Франция за продукти, които нямат голям пазарен дял, обясни Денев.
Друга промяна е, че досега терапията трябваше да бъде покривана с публични средства в 5 от общо 27 европейски страни.

Сега режимът се утежнява

и ще се иска това да става в 5 от конкретни 10 референтни държави, и то от най-големия местен фонд, а не просто с публични средства.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари