Публикация

Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив с билирубинометър от последно поколение

Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив с билирубинометър от последно поколение

С последно поколение билирубинометър разполага отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив. Апаратът позволява безкръвно и неинвазивно изследване за жълтеница и спестява на най-малките пациенти многократните убождания и болката при вземането на кръв. По този начин се намалява и рискът от възникване на инфекции впоследствие. Изследването трае няколко секунди и е изключително щадящо, особено за недоносените бебенца, много от които са и в кувьоз.

Отделението получи билирубинометъра като дарение от младите хора в Rotaract Club Plovdiv-Puldin. Тяхна бе инициативата за набиране на средства за неговото закупуване. Акцията започна през ноември 2018 г. с проекта „ВдъхновиМе“, който събра над 300 души под покрива на Дома на културата "Борис Христов", за да чуят историите на успешните и позитивни българи,  достоен пример за младите поколения. Тогава беше събрана част от сумата за билирубинометъра.

Кампанията продължи през декември - на Коледния ни базар в новия МОЛ „Plovdiv Plaza“ бяха продадени ръчно изработени подаръци и сладки изкушения, направени от младите ротарианци и техни приятели, а средствата бяха изцяло насочени към тази кауза. Също така беше открита и кампания в Platformata.bg, където не малко хора се включиха с дарения в помощ на инициативата.

По Коледа към инициативата се присъединиха и учениците от СУ "Черноризец Храбър" и техните родители. Те направиха концерт, на който събраха средства, за да подпомогнат благородната кауза.

При връчване на апарата дарителите заявиха: „Безкрайно щастливи сме, че с настъпването на пролетта нашата мечта се сбъдна и успяхме да подарим надежда на стотиците новородени, които всяка година проплакват за пръв път в УМБАЛ Пловдив.“

Те изразиха своята признателност към д-р Антониос Сотиракис от Medilon, благодарение на когото е закупен билрубинометъра и с чиято помощ персоналът в УМБАЛ "Пловдив" ще бъде обучен да ползва апарата.
„Благодарим на д-р Аргирова, началник на отделението по неонатология към УМБАЛ "Пловдив" за огромната подкрепа, която ни оказваше през цялото време, и за ценните съвети!“, заявиха от клуба. И не на последно място изказаха своята признателност към всички, приели каузата за своя и помогнали тя да се реализира само за 5 месеца.

Коментари