Публикация

Болниците се крепят на работещите пенсионери

Болниците се крепят на работещите пенсионери

73-годишен лекар от Казанлък обяви, че започва гладна стачка. Д-р Захари Стойчев е акушер-гинеколог, с 42 години трудов стаж. В момента той практикува в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“.

Действията му са апел към обществото, към управляващите за по-добро финансиране в здравеопазването

Пред bTV д-р Стойчев изтъкна, че България е на последно място в ЕС по процент на разходите за здравеопазване от брутния вътрешен продукт.

Все още не можем да стигнем мечтата ни от 2000 г. поне 5% от БВП да се заделя за здравеопазване. В най-бедните държави от ЕС този процент е 6-7%, в развитите държави е 10-12%, а в САЩ е 16-17%, посочи лекарят.

Д-р Захари Стойчев
Д-р Захари Стойчев

 

В следващите дни той ще продължи да работи въпреки гладната стачка

„Това е сигнална гладна стачка, която ще продължи 3 дни. Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в системата на здравеопазването”, уточни д-р Стойчев.

От създаването на НЗОК досега има съвсем малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а вече около 10 г. няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се свалят. По този начин след последната промяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лв. по-малко при същия обем работа, отколкото миналата година, допълни той.

По думите му цялата болница се крепи благодарение на работещи пенсионери.
„Във всички сектори работят по трима професионалисти по здравни грижи. Те не могат да си ползват отпуск, да направят график. Всичко това е вследствие от недофинансирането на здравната система”, заяви д-р Стойчев.

 

Според него,

ако управляващите не променят отношението към здравеопазването, може би след 10 години у нас няма да има такова

„Всички малки болници ще фалират, което означава липса на качествено медицинско обслужване. Хората ще умират по пътищата към големите болници, защото няма да получат навреме медицинска помощ”, подчерта д-р Стойчев.

Коментари