Публикация

Лекарите настояват държавата да води активна ваксинална политика

Лекарите настояват държавата да води активна ваксинална политика

Близо 500 лекари от цяла България и от различни специалности се включиха във виртуална дискусия в CredoWeb на тема „Епидемията от морбили ще спре ли антиваксърската вълна?“. Повечето от участниците написаха конкретни предложения как да се преодолее негативизмът към ваксините сред част от родителите. Лекарите настояват за законови и административни промени, но и за подобряване на комуникацията с пациентите от страна на медицинската общност по отношение на ваксините.

Лекарите смятат, че антиваксиналните настроения в значителна степен са обусловени от невежество

липса на широк достъп до достоверна институционална информация, както и от умишлено насаждани с определени цели манипулативни данни.

Главните предложения, които могат да бъдат изведени на базата на реалните лекарски мнения в дискусията, са:

  1. Създаване на единен електронен регистър на извършените ваксинации, съдържащ конкретни данни за ваксинираното лице, номера на ваксиналния лекарствен продукт, лекаря / медицинското лице, поставил ваксината, датата на поставяне, евентуално проявени или подозирани странични ефекти;
  2. Законодателни промени, които да предвиждат административни ограничения и финансови санкции за родители, които извън медицинските показания не са ваксинирали децата си според националния имунизационен календар;
  3. Отговорността за ваксиналната политика да не бъде оставена на общопрактикуващите лекари, а да стане реален държавен приоритет, за което да се предвиди съответното финансиране;
  4. Гражданите да имат постоянен и безотказен достъп до експертна информация за всички аспекти, свързани с ваксинациите – кога, кой и на какви ваксинации подлежи, защо това е важно за личното и за общественото здраве, къде и как се поставят ваксините, какви са възможните странични ефекти и как се реагира при проявата им, какви са рисковете при отказ от ваксинация.

Епидемията от морбили ще спре ли антиваксърската вълна?

Епидемията от морбили ще спре ли антиваксърската вълна

Очаквано сред най-активните участници в дискусията са педиатрите

Проф. Владимир Пилософ настоява ваксиналната политика да стане част от политиката за закрила на детето. В дискусията той припомня как е изглеждал светът преди ерата на ваксините – с милиони жертви от заболявания, които днес не се допускат, именно благодарение на ваксинациите. Проф. Пилософ не отрича, че се срещат и странични явления при ваксиниране, но те изключително рядко са животозастрашаващи или инвалидизиращи.

 

Специалистът по анестезиология и интензивно лечение д-р Петко Загорчев, който е и председател на Българската хомеопатична медицинска организация, заявява категоричната позиция, че редовното извършване на имунизациите е професионално и морално задължение на всеки български лекар.

Хомеопатията не отхвърля и не може да замени ваксините, но може да помогне за преодоляването на някои странични реакции, от които се страхуват родителите, пише в дискусията д-р Загорчев.

Д-р Румяна Тодорова, специалист по дерматология и венерология и предишен управител на НЗОК, заявява, че не може да се вменяват единствено на общопрактикуващите лекари отговорности, които всъщност са на държавата.

 

Акушер-гинекологът д-р Анастас Стоянов смята, че

една от причините за отказ от ваксина е „обществената амнезия“ за епидемиите и жертвите

 

Д-р Ваня Малчева, педиатър, споделя в дискусията „Не знам как спят спокойно колегите, които издават фалшифи бележки за ваксинация“. Неврологът д-р Венислав Кюмюрджийски предлага, ако родителите отказват да ваксинират детето, да подписват официален документ и това влиза в електронните регистри на НЗОК. При заболяване на детето от ваксинопредотвратимо заболяване и регистриран отказ от ваксина, родителите заплащат цялото лечение плюс задължителните противоепидемични мерки по отношение на контактните. 

 

За да проследите цялата дискусия и да се включите, моля влезте ТУК

Коментари