Запек

200 Последователи

Запекът (констипацията) е състояние на храносмилателната система, което се характеризира с нередовно и затруднено изхождане. Изпражненията са твърди, сухи и нередовни.


Констипацията може да се дължи на различни фактори – нарушено функциониране на стомашно-чревния тракт, особености в храненето, дехидратация, стрес, понижена физическа активност. Влияние може да окаже приемът на лекарства. Някои заболявания и състояния също – например хипотиреоидизмът и депресията забавят метаболитните процеси на организма, което може да се отрази на червата.

Кога говорим за запек?


Запекът може да окаже влияние върху цялостното състояние на организма. В по-голямата част от случаите констипацията не изисква лекарска помощ и не крие риск за здравето. Лечението може да включва промяна в начина на живот, специален хранителен режим с фибри и прием на повече течности. На помощ идват и лаксативите, но те трябва да се използват внимателно.

Кой е засегнат?

Констипацията се среща при хора от всяка възраст. Смята се, че жените са по-често засегнати, както и възрастните хора.

Симптоми

За констипация се говори, когато:

 

  • до тоалетната се ходи на 3-4 дни при нормален прием на храна и течности;
  • изпражненията са твърди и сухи;
  • коремът е подут и болезнен;
  • има усещане за непълно изхождане;
  • е налице дискомфорт и неразположение;
  • има гадене;
  • налице е загуба на апетит.

Запек - какви са симптомите

Състоянието не бива да се пренебрегва, защото може да е признак на заболяване или да причини допълнителни здравословни проблеми.

 

От какво се получава 

Възможни причини за нередовния стомах са:

 

  • нарушена функция на черния дроб;
  • нарушено функциониране на стомашно-чревния тракт;
  • стрес;
  • липса на фибри в менюто

Хората, които приемат повече фибри, по-рядко страдат от запек. Фибрите спомагат за нормалното движение на червата, придават по-мека консистенция на екскрементите. Най-много фибри има в плодовете, зеленчуците, ядките, лещата, нахута и други бобови растения, а най-малко – в богатите на мазнини храни – сирене, месо, яйца, високо преработените храни, fast foods, чипса, полуфабрикатите.

Запек - възможни причини

  • недостатъчен прием на течности;
  • понижена физическа активност

Смята се, че хората, които спортуват, по-рядко страдат от нередовен стомах, в сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот и работят седнали.

 

  • прием на лекарства

Някои лекарства също могат да увеличат риска от запек - опиоидни медикаменти за облекчаване на болката, антидепресанти, антиконвулсанти, диуретици, бета-блокери, добавки (например желязо).

 

  • прекомерна употреба на слабителни

Някои хора се притесняват, че не посещават тоалетната достатъчно често, затова вземат слабителни, за да се опитат да решат този проблем. Добре е преди прием на такива, човек да се консултира с лекар – лаксативите подпомагат движението на червата, но редовната им употреба крие и рискове – проблемът може да се задълбочи след спирането им, има опасност още и от:


- дехидратация;
- електролитен дисбаланс;
- увреждане на вътрешните органи.

Някои от тези усложнения могат да станат животозастрашаващи.

Прием на лаксативи при запек

  • хормонални проблеми, включително бременност и периода след раждане;
  • правена наскоро операция;
  • потискане на желанието да се отиде до тоалетна при нужда.

Този проблем може да се яви краткотрайно и по време на пътуване, при смяна на режима или при прием на някои храни. Краткосрочната констипация обикновено минава от само себе си, след като човек се върне към нормалния си ритъм и хранителни навици.

В някои случаи обаче запекът може да продължи седмици, даже и по-продължително време (да стане хроничен).

Признак на други болести

Възможно е констипацията да е симптом на друго заболяване например:

 

  • хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза);
  • депресия;
  • диабет;
  • хиперкалциемия;
  • Синдром на дразнимото черво;
  • възпаление на червата;
  • колоректален карцином;
  • множествена склероза;
  • болест на Паркинсон;
  • други.

Запек - признак на много болести

Усложнения

В резултат на тежка констипация е възможно да възникнат следните усложнения:

 

  • ректално кървене;
  • анална фисура;
  • хемороиди - увеличени вени в ануса, които могат да причинят болка, дразнене, кървене и сърбеж;
  • чревна непроходимост.

Продължителната констипация може да влоши качеството на живот, да стане причина за депресия.

Запек при бебета и деца

Констипацията често се среща и при децата и бебетата. Причините могат да бъдат както здравословни (болест на Хиршпрунг, настинка), така да се дължат на промяна в начина на хранене, на дехидратация, стрес, на понижена физическа активност. Кърмените деца по-рядко страдат от нередовен стомах, тъй като майчиното мляко по-лесно се усвоява от незрелия организъм.

Запек при бебета

 

Особености на детското храносмилане

Характерното за храносмилателната система, както и за другите системи в детския организъм, е, че все още е незряла, с неразвити напълно функционални възможности. Затова и децата получават разстройство и по-често запек, отбеляза д-р Татяна Ралчева, педиатър.

Ритъмът на освобождаване на червата в различните детски възрастови групи е различен. Обикновено новородените се изхождат неколкократно на ден. При по-големите деца трябва да има минимум едно изхождане на ден. Ако това става през ден или през два, трябва да се обърне внимание.


"Запекът е проблем на всички възрасти. При децата основна роля играят начинът на хранене и двигателната активност. При кърмачетата на естествено хранене не се среща този проблем. Защото кърмата е идеално усвоима и пригодена да дава и калории, и полезни вещества, и имунни тела на бебето. Нещата се променят, когато преминат на изкуствено хранене и по-късно на обща храна. Адаптираните млека ги правят максимално близко до естественото майчино мляко, но никога няма да го заместят напълно. При по-големите деца вече е мода да ядат чипсове, пици, солети, вафли и други концентрирани храни", коментира д-р Ралчева.

Особености на детското храносмилане

Ако не се обърне внимание на нередовния стомах на детето, проблемът става хроничен и лечението му е по-трудно.
Родителите трябва да знаят, че запекът не е нормално състояние. Този проблем трябва да се преодолее още в ранната възраст, категорична е д-р Ралчева.

Какво се дава на детето при нередовен стомах

Преди всичко с промяна на хранителния режим. Подходящи са готвените, а не сухите храни. Грешно е становището, че супите преодоляват запека. Може да се яде и супа, но не само. Тя съдържа основно течност, която се елиминира през бъбреците, а не през червата. Добре е да се приемат плодове и зеленчуци, защото тяхната целулоза подпомага изхождането.

Бързо решение

Когато проблемът не се реши само с храненето, може да се дават определени лаксативни средства. Те трябва да имат мек слабителен ефект. Не трябва да предизвикват спазми, многократни изхождания или дискомфорт, както и привикване. За детската възраст е важен и вкусът на лекарството. Консултацията със специалист е задъльителна.

Запек през бременността

Констипацията през бременността е доста често срещана. Много жени пренебрегват дискомфорта, неприятните симптоми, смятат, че забавената и затруднената дефекация е типична за периода след зачеването и не се консултират със специалист. Неглижирането обаче е рисково – здравни последици може да има както за бъдещата майка, така и за плода. Много е важно да се идентифицира причината за затегнатия стомах и да се вземат своевременно мерки.

Запек по време на бременност

Причини за нередовния стомах през бременността

Констипацията през този период не рядко засяга и жени, които преди не са имали такъв проблем. От една страна, това се дължи на настъпилите хормонални промени в женското тяло. Повишеният прогестерон, който задържа бременността, намалява контралитета на мускулатурата, перисталтиката на червата се забавя, по-голяма е резорбцията на съдържимото и оттам се получава запек.
През втората половина на бременността наедрялата матка притиска червата, измества ги, променя се тяхната позиция, перисталтиката се затруднява още повече, всичко това влияе на този процес, пояснява д-р Константина Кирова, акушер-гинеколог.

Кога констипацията става опасна

Ако констипацията продължи повече от 48 часа, трябва да се вземат мерки. Освен че е налице смущаващ дискомфорт (подуване, напрегнатост, газове), в организма се отделят токсини.
Ако запекът продължи седмица, десет дни – тогава интоксикацията може да е значителна, затова наблюдаващият бременността лекар не го допуска, посочва д-р Анелия Барбова, акушер-гинеколог в Медицински център „Медкрос” - София.

Какво трябва да бъде храненето на бременната, за да се избегне проблемът?

През този период храненето следва да е по-балансирано. Основно трябва да се наблегне на пресните плодове и зеленчуци – ябълки, сливи, смокини, листни зеленчуци, които са естествени лаксативни средства.

Какво трябва да бъде храненето на бременната, за да се избегне запекът

Киселото мляко е изключително полезно и здравословно, овесените ядки - също. Добре е да се избират храни, които са течни, с повече фибри, целулоза, пектин. В менюто трябва да се включи и риба. Не бива да се прекалява със сухите вафлички и бисквитки, които често изкушават бременните.
Количествата храна не бива да са големи, да се наблегне на качеството, на разнообразието.

За да се избегне запекът, трябва да се приемат повече течности. За една бременна дозата е 2.5 литра течности на денонощие, като тук влизат и супите, и соковете, и сиропите, и млякото, и водата, поясни д-р Кирова.

Какво да се пие при запек по време на бременност

Ако жената се храни балансирано, активна е, но перисталтиката е забавена, има медикаменти, които могат да помогнат. Препоръчвам им такива, които са билкови, плодови, натурални, за да бъде ефектът лек, такива, които не предизвикват маточни контракции. Важно е да се знае, че има препарати, които по-драстично действат на мускулатурата, отбелязва акушер-гинекологът.

 

На българския пазар има лаксативен сироп, който е натурален и е подходящ през бременността, добре се понася от жените. Това е „Фрутилакс”. Той съдържа сок от слива и смокиня, обогатен е допълнително с масла от див копър и мента. Смокинята и сливата са богати на пектини, фибри, магнезий, които действат върху осмотичните процеси на червата. Магнезият подобрява и мотилитета (нормалната перисталтика) на червата. Маслата от копър и от мента допълнително действат спазмолитично и газогонно, което облекчава процесите.

 

Запек по време на бременност - лаксативни сиропи

 

Във „Фрутилакс“ има сорбитол, който има самостоятелно лаксативно действие. Съдържа и феноли – те действат антисептични спрямо патогенните бактерии в червата.
Цялата тази комбинация позволява един мек, физиологичен ефект, който по никакъв начин не натоварва организма на бременната. Като гинеколог искам да подчертая, че сиропът не предизвиква маточни контракции, което е много важно през този период.

 

Продуктът е подходящ за всички, които имат проблеми с перисталтиката, защото съдържа натурални съставки, физиологично ориентиран е и няма странични ефекти, допълни д-р Кирова.

Дозата е сутрин и вечер по 1-2 супени лъжици, като задължително трябва да се приемат и повече течности.

И движението помага

При нередовен стомах движението играе позитивна роля, ако няма показания за спазване на постелен режим, разбира се.
Разработени са много добри комплексни упражнения, йога за бременни. Има и специализирани курсове по плуване.

 

„Движението е полезно от всяка гледна точка за бременните жени. Подпомага се общият тонус на мускулатурата – и това се отразява и на активността на червата“, допълва д-р Анелия Барбова.

Запек и бременност - движението помага

Защо е важно редовното изхождане във всяка възраст

За да бъде човек в добро здраве, е необходимо дебелото му черво да функционира правилно. Здравето на целия ни организъм зависи от това на дебелото черво, коментира д-р Гергина Стоянова, гастроентеролог.

 

Тя изтъква, че често хората с проблемна дефекация прилагат средства, които не са консултирани със специалист.

От години се срещам с такива негативни практики на самолечение - с препарати от зърнастец или от рициново масло, например. Това е грешно, тъй като при многократна употреба лигавицата и мускулният слой под нея изтъняват и губят от добрата си функция за регулиране на изхожданията, пояснява д-р Стоянова.


Полезно е простото хранене – което означава по-малко видове храни в рамките на едно хранене.

От голямо значение е начинът на приготвянето на ястията. Според гастроентеролога трябва да се придържаме към поне три основни правила – голяма част от храната ни да бъде домашно приготвена, да се почистват люспите на всеки плод или зеленчук, на орехите дори, и да се приемат достатъчно количество естествени течности (вода и пресни сокове).

Защо е важно редовното изхождане

Един нарастващ проблем не само в България, но и в света е създаването у децата на навик за редовно изхождане. Той е свързан не само с продължителната употреба на памперси, но и с пренебрегването на съветите на психолозите. Извънредно много са зачестили проблемите при децата – в практиката си съм срещала
6-годишни деца с хемороиди заради хроничен запек. Никак не е лесно детето да бъде убедено да не яде определени храни – зрънчо, вафли, снаксове и т.н.

 

Децата категорично не трябва да приемат газирани напитки, защото те разширяват стомаха и червата, причиняват освен подуване и една обща възбуда, влияят върху поведението, изтъкна д-р Стоянова, която има 30-годишна практика.

Трябва да се знае, че редовното изхождане ни държи далеч от колоректалния карцином

А той е на трето място в световен мащаб при злокачествените заболявания, като в България се конкурира за второто дори. Симптомите на раздразненото дебело черво задължително трябва да отведат пациента до специалист, който единствено може да постави диагноза.

Крайно време е да се каже, че много късно у нас се правят прегледи на дебелото черво. При минимални симптоми трябва да се направи профилактичен преглед - не е допустимо да се забележи кръв и да се приема, че става въпрос за хемороиди, допълни гастроентерологът.

 

Кога да се прави колоноскопия

Какво да правим при запек

За леки случаи на констипация се препоръчват промени в начина на живот като пиенето на повече вода, повече физически упражнения и консумирането на храни с фибри. Ако тези мерки не помогнат, в аптеките се предлагат разслабителни, които могат да имат ефект. Те трябва да се използват умерено, освен ако лекарят ви не е предписал други дози. Причината е, че дебелото черво може да привикне и да разчита на подобни препарати за стимулиране на мускулите му.

 

Лекарите от своя страна разполагат с набор от начини за облекчаване на симптомите при всеки отделен пациент. Ето и някои други опции за лечение на запека:

 

  • Хранителни добавки с фибри. Те увеличават обема на фекалните маси и правят по-лесно придвижването им.
  • Препарати, които правят изпражненията по-меки. Те спомагат за проникването на течности в изпражненията и се препоръчват след операция или раждане. 
  • Осмотичните лаксативи дават възможност на дебелото черво да задържа повече течност, вместо да я абсорбира. Това от своя страна прави фекалиите по-меки. 
  • Смазващите препарати помагат фекалиите да станат по-хлъзгави, така че лесно да преминат през червото. Зехтинът е смятан за препарат с такова действие.
  • Стимулиращите лаксативи причиняват контракции и движения в червото. Като цяло, подобни препарати би трябвало да се използват само при по-сериозни случаи на констипация и по лекарско предписание.

Какво да правим при запек

 

Терапия със зехтин

Зехтинът може да е безопасен и здравословен начин да ускорите придвижването на фекалиите в червото. Мазнините в зехтина ще спомогнат за изглаждането на вътрешните стени на дебелото черво, което ще улесни преминаването на изпражненията.

 

Зехтинът също така ще спомогне за приема на повече вода в изпражненията, което ще ги направи по-меки.

 

- Една супена лъжица зехтин сутрин на гладно може да облекчи симптомите на констипацията при повечето здрави хора. Поемането на по-голямо количество обаче не се препоръчва, тъй като може да доведе до диария и спазми.

 

- Зехтинът не се препоръчва на бебета и деца със затегнат стомах.

Запек - терапия със зехтин


Американската академия на педиатрите препоръчва за бебета и малки деца малки количества сок от ябълка или круша, както и направени на пюре сини сливи. По-големите деца могат да вземат храни с фибри като сини сливи, кайсии и пълнозърнести закуски.


Ако промените в начина на хранене не помогнат, трябва да заведете детето на консултация с лекар за по-нататъшно лечение.

Кога да отидем на лекар

Някои хора стават зависими от разслабителните, които ползват в продължение на много дълго време. Това в особена степен важи за стимулиращите разслабителни. Хората, които смятат, че не могат да отидат до тоалетна, без преди това да са взели такъв препарат, първо трябва да се консултират с лекаря си. С негова помощ те постепенно ще се научат да се справят и без препаратите.

 

Незабавна консултация с лекар е необходима и при:

Запек - кога да търсим лекар

  • силен дискомфорт или влошаващи се симптоми;
  • констипация, която започва внезапно без ясна причина;
  • продължаващ запек, въпреки промените в начина на живот;
  • кръв в изпражненията или кървене от ректума;
  • постоянна болка в корема или долната част на гърба;
  • температура;
  • повръщане;
  • неочаквана загуба на тегло.

Публикации

Онлайн ТЕСТ
Онлайн ТЕСТ
...