Публикация

Лечение на запек при бременност с натурални средства

Лечение на запек при бременност с натурални средства

Запекът (констипацията) през бременността е доста често срещан. Много жени пренебрегват дискомфорта, неприятните симптоми, смятат, че забавената и затруднената дефекация е типична за периода след зачеването и не се консултират със специалист. Неглижирането обаче е рисково – здравни последици може да има както за бъдещата майка, така и за плода. Много е важно да се идентифицира причината за затегнатия стомах и да се вземат своевременно мерки.

Как да разпознаем запека

Запекът представлява дисфункция на храносмилателната система, която се проявява с увеличаване на интервалите между дефекациите, затруднено изхождане, болки в корема.

За констипация се говори, когато:

  • до тоалетната се ходи на 3-4 дни при нормален прием на храна и течности;
  • изпражненията са твърди;
  • коремът е подут;
  • има усещане за непълно изхождане;
  • е налице дискомфорт и неразположение.

Запек по време на бременност

 

Причини за запек през бременността

Самата бременност е предпоставка за поява на запек и той да се среща доста често - и в началните месеци, и в по-късните, когато матката нараства и оказва влияние чисто физически върху перисталтиката на червата.

 

В хода на бременността се получава релаксация на цялата мускулатура - и на гладката, и на напречно набраздената, което води до понижен тонус на червата и забавяне на перисталтиката. Всичко това в крайна сметка предизвиква и задръжката, пояснява д-р Анелия Барбова, акушер-гинеколог в Медицински център „Медкрос” - София. Д-р Анелия Барбова

Кога запекът става опасен

Ако запекът продължи повече от 48 часа, трябва да се вземат мерки. Освен че е налице смущаващ дискомфорт (подуване, напрегнатост, газове), в организма се отделят токсини.

 

Ако запекът продължи седмица, десет дни – тогава интоксикацията може да е значителна, затова наблюдаващият бременността лекар не го допуска, посочва д-р Барбова.

Бърза помощ с природни средства

Когато бременната дойде с оплакване от нередовен стомах, ние веднага предписваме съвременните продукти, които се предлагат на нашия пазар. За бременните е важно да приемат по възможност изцяло натурални препарати. Един от тях е „Фрутилакс“, който наистина има чудесно действие, отбелязва акушер-гинекологът.

 

„Фрутилакс“ е лаксативен сироп от смокиня и слива, богат е на фибри, феноли и минерали. Съдържа още масло от копър и мента, които помагат при газове и колики.

 

"Фрутилакс" помага при запек, подходящ е и за бременни

Той е изцяло на растителна основа, съдържа сорбитол и е приложим и при бременни с диабет. Няма никакви противопоказания, всички могат да го приемат.

 

Препоръчваме 1-2 супени лъжици вечер, но аз лично съветвам жените сами да преценят дозировката според състоянието си. Така решаваме по най-бързия и лек начин проблема, уточнява д-р Барбова.

Начинът на хранене може да нормализира нередовния стомах през бременността

 

Хранене по време на бременност

„Винаги препоръчвам да се консумират различни видове мюсли, те са много подходящи - с прясно или кисело мляко, според вкуса. Това балансира стомашно-чревния тракт.

 

Нужно е още да не се ядат много тестени и сладки изделия, а повече зеленчуци и плодове. За съжаление невинаги бременните се вслушват в съветите ни и се случва да натрупат излишни килограми, които могат да доведат до усложнения“, изтъква акушер-гинекологът.

Движете се!

Според специалиста при нередовен стомах движението играе позитивна роля, ако няма показания за спазване на постелен режим, разбира се.

 

Разработени са много добри комплексни упражнения, йога за бременни. Има и специализирани курсове по плуване.

 

Запек при бременност - как да се справим

 

„Движението е полезно от всяка гледна точка за бременните жени. Подпомага се общият тонус на мускулатурата – и това се отразява и на активността на червата“, допълва д-р Анелия Барбова.

 

Коментари