Публикация

„ГлаксоСмитКлайн”: Ваксини срещу хепатит Б има достатъчно

„ГлаксоСмитКлайн” ЕООД има наличност от 100 хиляди дози противохепатитна ваксина.


Това съобщиха от компанията след като пациентски организации сигнализираха за липса на ваксина за бебета, а Министерството на здравеопазването обяви, че причината за недостига е възникнал производствен проблем на фирмата-производител.

От „ГлаксоСмитКлайн” отбелязват обаче, че единствената причина, поради която необходимите количества от ваксината срещу хепатит В не могат да достигнат до децата, е административна и е от компетенциите на МЗ.

Уточнява се, че ваксината се произвежда в два вида опаковки - предварително напълнени спринцовки и флакони, окомплектовани със спринцовки, които са взаимозаменяеми.

Първоначалният договор с министерството е за опаковката предварително напълнени спринцовки. Настоящите количества противохепатитна ваксина са във флакони, окомплектовани със спринцовки, и това налага обявяване на нова обществена поръчка за доставка на ваксини, обясняват от фармацевтичната компания.

Стойността на ваксината във флакони, окомплектовани със спринцовки, е с 20% по-ниска за държавата от първоначално договорената опаковка в предварително напълнени спринцовки.

„Готови сме веднага да доставим ваксината на МЗ и да съдействаме за възможно най-бързо разрешаване на ситуацията с оглед плавното провеждане на имунизационната програма”, допълват от „Глаксо”.

Коментари