Публикация

Д-р М. Ненков: Проблем е, че болниците са като търговски дружества

Д-р М. Ненков: Проблем е, че болниците са като търговски дружества

Проблемът със заплащането на медицинския персонал – не само на сестрите, а и на лекарите, фелдшерите и санитарите, като една бомба със закъснител, е заложен тогава, когато болниците са били направени търговски дружества, подобно на книжарниците и бакалиите.

 

Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков. Пред Нова телевизия той коментира

продължаващия протест на медиците и исканията им за по-високо заплащане

и по-добри условия на труд. След медицинските сестри, фелдшерите също излязоха вчера на протест пред здравното министерство и заплашиха с ефективни стачки и колективни оставки.

Директорът на една болница формира заплатите на персонала си по два начина – има една основна заплата, от която няма мърдане, и клинични пътеки. В нито една клинична пътека не пише, че от лечение за 100 лв. например 16 стотинки са за персонала, подчерта д-р Ненов.

Според него увеличаването на заплатите означава, че директорите на болниците трябвало да вземат отнякъде тези пари.

 

Д-р Мирослав Ненков

 

„По силата на законодателството

Министерството на здравеопазването към този момент, ако има пари, то няма как да ги даде, на която и да е болница

защото тя или е чужда собственост – например общинска, или е търговско дружество”, поясни бившият здравен министър.

Милиардите отиват в НЗОК, която плаща клинични пътеки, в които не пише, че сестрата ще вземе 62 ст. при операция на апендикс. Те отиват и в министерството, което бюджетира Бърза помощ, психиатрии и други, допълни д-р Ненков.

Той изтъкна, че

отдавна има идеи за остойностяване на медицинския труд

Но в момента такова нямало и скоро нямало и да има, според него. Д-р Ненков посочи, че реално в здравеопазването не са скъпи спринцовката или апаратурата.

 

„Настоящата логика на формиране на заплатите на медицинския персонал убива до ден днешен”, каза бившият министър, но подчерта, че не би подкрепил ефективна стачка, защото това би било противозаконно.

 

Д-р Ненков коментира и

доколко са възможни законодателни промени в здравеопазването

Върху милиардите в здравеопазването са се вгледали нечисти очи – те са ужасно влиятелни, много малко се вълнуват от нормалните човешки неща. Мога да кажа кои са, но ще ме осъдят. Политик, който ще тръгне да променя изначално системата, би си направил сепуко.

Той е категоричен, че здравеопазването у нас не е толкова труднодостъпно. „На Запад не можеш да стигнеш до личния си лекар две седмици”, подчерта д-р Ненков.
По думите му е проблем се това, че за здравеопазването се говори като за услуга, а медиците се споменават като „медицински работници”.
„Услуга е да ти измият стъклата. Да ти спрат кръвотечението и да не умреш - не е услуга”, допълни бившият министър.

Коментари

Браво!