Публикация

Противозачатъчно хапче за мъже ще пази, без да намалява потентността

Противозачатъчно хапче за мъже ще пази, без да намалява потентността

1-beta-MNTDC - така се казва едно от двете "мъжки" контрацептивни хапчета, които разработват учените. 1-beta-MNTDC  представлява модифицирана синтетична форма на тестостерона и действа директно върху мъжките хормони. Също така оказва въздействие върху прогестерона, който освен от женските яйчници, се освобождава и от мъжката ендокринна система и участва в производството на тестостерон.

Противозачатъчното му действи е се изразява в редуцирането на производството на сперма в тестисите, без да се нарушава нивото на тестостерона в останалата част от организма .

Намалява производството на сперма, но запазва либидото

обясни д-р Кристина Уанг, един от ръководителите на изследването. Учените са категорични, че противозачатъчното хапче е напълно безопасно, понася се добре от мъжете и има обратим ефект. Т.е. не води до стерилитет.

 

В продължение на 28 дни са изследавни  40 здрави мъже, като 30 получавали хапчето, а 10 от тях  - плацебо. Нивото на тестостерона на първата група спаднало значително, без видими странични ефекти.

противозачатъчно хапче за мъже

Медикаментът имитира действието на тестостерона

в останалата част от тялото, но не е достатъчен за производството му в тестисите, което обяснява и липсата на странични ефекти.

 

Опитите продължават, тъй като трябва изследването да продължи минимум от 2 до 3 месеца, за да потвърди първоначалните резултати. Изследователите прогнозират, ако експериментът покаже положителни данни, хапчето да бъде на пазара в рамките на десет години.

Коментари