Публикация

Нарушенията на съня изискват професионална диагностика и лечение

Нарушенията на съня изискват професионална диагностика и лечение

По повод Световния ден на съня Българското дружество по Сомнология организира в средата на м. март форум по Медицина на съня за лекари и пациенти в Аулата на болница Токуда.

Лектори бяха едни от най-добрите специалисти по медицина на съня у нас: проф. д-р Иван Стайков, началник Клиниката по Неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, проф. д-р Захари Захариев, председател на Българското Дружество по Сомнология, проф. д-р Любомир Хараланов от НКБ, доц. д-р Пенчо Колев, доц. д-р Милена Миланова от неврологичната борница  "Св. Наум", доц. д-р Кирил Терзийски от Катедрата по патологична физиология, МУ-Пловдив, д-р Ф. Алексиев, д-р Л. Грозев.

Презентациите бяха ориентирани в две сесии, в които бяха засегнати най-често срещаните проблеми със съня: безсъние, дневна сънливост, хиперсомнии, здравословни проблеми, свързани със съня, обструктивна и централна сънна апнея и свързаните с тях заболявания.

Семинарът събуди сериозен интерес и имаше висока посещаемост от над 150 специалисти и пациенти.

Медицината на съня е сравнително нов раздел на медицинската наука - съществува едва от няколко десетилетия, въпреки че нарушенията на съня са сред най-честите проблеми на съвременния човек. Те са причина за влошаване на качеството на живот и са рисков фактор за развитие и на сериозни болестни състояния. 

След форума екип на CredoWeb се обърна към проф. д-р Иван Стайков с въпроса кои са най-значимите проблеми със съня, как се диагностицират и защо е важно да се лекуват. Вижте какво каза проф. Стайков:

Коментари