Публикация

Сенната хрема не е алергия към едно-единствено растение

Сенната хрема не е алергия към едно-единствено растение

Запушване на носа, придружено с обилен воднист секрет, често кихане, сърбеж и зачервяване на очите - след като сезонът на грипа е отминал и пролетта вече е настъпила, това обикновено са сигнали за наличие на сенна хрема. Всички тези дразнещи и мъчителни оплаквания често са съпътствани и с неприятна кашлица, тъй като секретът от носа се стича към носоглътката. Алергологът е този, който може да каже

 

дали се касае за алергична реакция към пролетните алергени

 

или симптомите са сигнал за друг проблем.

Когато човек за първи път се яви при нас на преглед, ние задължително правим тестуване. При кожните проби се вижда към колко растения е алергичен даденият пациент, защото той не става алергичен към едно-единствено растение. Има чувствителност към тревни полени, към дървесни полени, може да бъде и към двете и това също е част от факторите, определящи тежестта на заболяването.

казва д-р Станка Христова, алерголог в УМБАЛ „Александровска”.

 

От резултата на тези изследвания зависи какво лечение да бъде назначено и дали ще се прилага имунотерапия. Обикновено при пациенти, при които е установена поленна сенсибилизация, се започва имунолечение за постигане на най-добри резултати. 

 

Хората, живеещи в големите градове, усещат проблема значително по-неприятно и това се дължи на

 

мръсния въздух, който утежнява заболяването:

 

вредните газове, които отделят автомобилите, праховите частици от твърдото гориво и др. Замърсените частици достигат до долните отдели на дихателната система и затрудняват нормалното й действие, влошавайки състоянието на хората, страдащи от сезонни алергии. Пряка връзка между продължителността на сенната хрема и тежестта на оплакванията няма. Някои хора боледуват години наред, но симптоматиката е слабо изразена, при другите алергията към полени е новопоявила се, но протича тежко и проблемно. 

Характерно е, че поленови алергени по-скоро могат да се добавят, но тези, към които човек веднъж е станал алергичен, си остават. От друга страна, може да се увеличи броят на видовете растения, които предизвикват алергична реакция. Това е алергия към цветния прашец на дървета и треви, които се опрашват благодарение на вятъра

обяснява д-р Христова спецификата на развитието на заболяването.

 

Какви са симптомите на сенната хрема

 

Лечението на сенната хрема

 

обикновено започва с включване на антихистаминови препарати. Един от тези, които препоръчва специалистът, е  „Ролетра” - прилагаме го постоянно, тъй като той блокира хистамина и облекчава симптомите, свързани с алергичния ринит:

  • сърбежи в носа и отделяне на секрет;
  • кихане;
  • зачервяване и парене на очите.

Антихистаминовите препарати са задължителен компонент и

 

при терапия на уртикарията,

която също може да се прояви през пролетния сезон. Допира на някои треви и растения до кожата може да предизвика големи или малки обриви, на които хората понякога не обръщат внимание.

 

Ухапванията от насекоми също предизвикват алергични реакции. Има случаи, когато уртикарията е тежка, развива се оток на устните и на езика, съществува риск от задушаване. Може да се стигне до понижаване на кръвното налягане, прилошаване, дори до алергичен шок, предупреждава д-р Христова.

 

Ролетра облекчава симптомите на сенна хрема

 

Нейният съвет е всеки човек да има в себе си антихистаминов препарат, който би помогнал и при респираторни, и при кожни алергични проблеми. "Ролетра" е много подходящ, тъй като може да се използва от възрастни и деца над 6-годишна възраст и приемът му не зависи от времето за хранене.

Коментари