Публикация

Eкипи на ВМА ще демонстрират спасителни действия при бедствие с голям брой пострадали

Eкипи на ВМА ще демонстрират спасителни действия при бедствие с голям брой пострадали

На 28.03.2019 г., от 10.00 часа, в двора на ВМА ще се проведе тренировъчно занятие по активиране на военномедицинския кризисен щаб по сигнал „Бедствие” и действия на медицинските екипи при ситуация с голям брой пострадали.

Ще бъде разиграна ситуация, която се развива в ранни зори в столичен квартал, където е рухнала многофункционална сграда, включваща търговски център, административна и хотелска част. В момента на инцидента в сградата са се намирали между 150 и 200 души. Много малка част от тях са успели да се спасят, касто спасителите не изключват под руините да има близо 100 души. Съобщава се и за загинали.

Към момента причините, довели до трагичния инцидент, не са ясни. По думите на жителите на квартала, строителството на сградата не е било много надеждно. Пълноценно са функционирали само два от етажите й, където е имало около 30 магазина. На третия етаж все още се извършват строителни дейности.

На мястото на инцидента работят екипи на Спешна помощ, полиция, пожарна и спасители.
По заповед на министъра на отбраната, началникът на ВМА активира 6 модула, които да се включат в преодоляване на последиците от инцидента:

1. Сортировъчно-евакуационен модул;
2. Медицински екип за хирургически контрол на нараняванията;
3. Инфекциозен модул;
4. Модул за временно настаняване;
5. Екип за извършване на хигионно и противоепидемиологични мероприятия;
6. Екип за оказване на психологическа помощ на пострадалото население и спасителните екипи.

Първите четири модула са част от Модулни военномедицински формирования – уникална структура, която бе създадена в началото на 2019 година на мястото на Военномедицинския отряд за бързо реагиране. Петият и шестият модул са част съответно от Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена и Лабораторията за психично здраве и превенция.

Настоящата тренировка е възможност за демонстриране и оценка на способностите на военномедицинските формирования за участие в операции извън чл. 5 и постигане на оперативна съвместимост с медицинските структури на страните-членки на Алианса.

Коментари